Egyesek karácsonyi lottónak tartják az 100 dollár/hordós olajárra játszó opciós befektetéseket, ám másokat ez nem zavar abban, hogy olyan befektetési megállapodásokat kössenek a londoni árutőzsdén, amelyekkel akkor nyerhetnek, ha 2018 decemberére 100 dollárra drágul a fekete arany - írta a Bloomberg

A héten ez volt az egyik legnagyobb mennyiségben adott és vett kontraktus, ami elemzők szerint azt bizonyítja, hogy a piaci szereplők újra bíznak az olaj drágulásában. Ugyanakkor óvatosan kell kezelni az befektetők magatartását ugyanis nem feltétlenül jelenti azt, hogy tényleg 100 dolláros olajárat várnak.

Lottószelvény

Ez egy viszonylag olcsóbb lottószelvény-vásárlás - véli Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégája. A piacon elég nagy egyetértés mutatkozik abban, hogy valójában nem fogunk ilyen magas árakat látni, inkább arról lehet szó, hogy egyesek igyekeznek bebiztosítani magukat az ellen - azaz hedge-lik azt a lehetőséget -, hogy előre nem látható geopolitikai események miatt elszáll a fekete arany ára.

A Bloomberg adatai szerint a befektetők mindössze egymillió dollárt kockáztatnak ezekben a különlegesen nagy drágulásra játszó üzleteikben. A Brent egyébként hordónként 54 és 55 dollár közötti áron forgott az elmúlt napokban, ami közel duplája a 2016 januárjában elért minimumának.

Optimizmus

A piaci optimizmus azt követően tért vissza, hogy az OPEC, Oroszország és más a kartellen kívüli olajtermelők megállapodtak a kitermelés korlátozásáról. Ilyenre 15 éve nem volt példa. Nem kell atomfizikusi diploma annak előre jelzéséhez, hogy az olajár megugrása a benzinkutaknál is durva drágulást hozhat.

Az IEA energiaipari tanácsadó cég szerint ha a paktumban részt vevő országok titokban nem hágják át a limitjeiket, akkor az olaj kereslete és kínálata a jövő év első felében egyensúlyba kerülhet. Ez nagy változás lenne a 2014 közepén kialakult, és azóta kitartó túlkínálathoz képest.

A 100 dolláros exetrakötéseket figyelmen kívül hagyva is azt láthatjuk, hogy a tőzsdei befektetők hisznek az IEA-nak. Az OPEC-orosz megállapodás tető alá hozatala óta a Brent drágulására kötött üzletek 2011 óta nem látott szintre ugrottak, míg az árcsökkenésre játszó megállapodások száma lejtőre került.