A világgazdasági kilátások némi javulása miatt tegnap nagyot ugrottak a nyersolaj tőzsdei jegyzései. Emellett továbbra is fűti a piacot az Irán és a nemzetközi közösség közötti politikai-katonai feszültség. A drágulás irányba hat a dollár némi gyengülése is, ami olcsóbbá teszi az olajbefektetéseket. A londoni Brent kőolaj ára 4,89 dollárral, hordónként 112,27 dollárra emelkedett tegnap, miközben az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése 4,13 százalékkal, 102,96 dollár/hordóra kúszott fel.

Az amerikai ISM intézet feldolgozóipari indexe a vártnál magasabbra, 53,9 pontra kúszott fel decemberben az októberi 52,7 pontról - az 50 pont feletti értékek az ágazat bővülését jelzik. Kínában és Indiában szintén az előre jelzettnél jobb feldolgozóipari adat látott napvilágot, Nagy-Britanniában pedig az a prognosztizáltnál kevésbé csökkent a Markit piackutató intézet beszerzési menedzserindexe (PMI), és csak négy tizedponttal maradt el az 50 pontos határtól.

Olajhiány jöhet

A befektetők kezdik kissé optimistábban megítélni a következő kilenc hónap lehetséges fejleményeit - mondta a BBC-nek Nick McGregor, a Redmayne Bentley brókercég elemzője. Ha a gazdasági növekedés a vártnál nagyobb lesz, akkor hirtelen a 2008-ashoz hasonló helyzetben találhatjuk magunkat, azaz a befektetők kételkedni kezdhetnek abban, hogy van-e kellő olajkínálat a piacon. 2008 júliusában 150 dollár/hordó közelében érte el eddigi csúcsát a kőolaj világpiaci ára.

Elemzők felhívják a figyelmet arra is, hogy az olaj erősebben drágul, mint más árupiaci termékek, például a nyersanyagok, ami világosan mutatja, hogy nem csupán a kedvezőbbnek látszó gazdasági kilátások mozgatják a vevőket, hanem egy csak a fekete aranyat érintő tényező, a Hormuzi-szoros lezárása körüli kardcsörtetés is.

Viszket a katonák ujja a ravaszon

Irán a világ olajszállításának jelentős részét áteresztő tengeri átjáró lezárásával fenyegetőzik, hétfőn 200 kilométer megtételére képes rakétákat tesztelt, kedden pedig felszólította az USA haditengerészetét, hogy ne hozza vissza a térségbe azt a repülőgép-hordozóját, amelyet az irániak hadgyakorlatának kezdete előtt elvezényelt a szorosból. Eközben az USA és az EU erősebb szankciókat fontolgat a perzsa ország ellen Teherán atomprogramja miatt.

Az olaj drágulását egyetlen világos tényező fékezi, mégpedig az, hogy az alapvető energiahordozó árának elszállása megfékezné a világgazdaság legkisebb növekedését is. Az ár megugrására válaszul a világ legnagyobb olajfogyasztója, az USA rögtön kereslete mérséklésével reagálna - mondják elemzők.