Felizzik a benzinháború Kelet-Közép-Európában

A lengyel PKN Orlen óriási terjeszkedésbe kezd a lengyel és a cseh benzinkútpiacon és fontolgatja a további régiós, illetve a balkáni hódításokat is. Szlovákiában a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft babérjaira törhetnek.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 14. szombat, 17:06
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

A lengyel PKN Orlen a szlovák kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítés piacán a harmadik helyre akar kerülni, amihez legalább 100 benzinkúttal kell majd rendelkeznie az országban - írta a gazeta.pl. Első nekifutásra bejelentették, hogy hét új üzemanyagtöltő állomással bővítik szlovákiai hálózatukat, amint a pozsonyi versenyhivatal áldását adja a lépésre.

A lengyel nagyvállalat a következő két-három évben a piac öt-hat legnagyobb versenyzője közé akar kerülni, amihez legalább 30-40 új benzinkutat kell nyitniuk. A harmadik hely elérése a távolabbi céljaik közé tartozik. Szlovákiában egyébként nagyjából 900 benzinkút üzemel, a magyar Molhoz tartozó Slovnaft 230 állomást birtokol, az osztrák OMV több mint 100-at, a Shell pedig 80-at.

A PKN Orlen növelni akarja súlyát a cseh piacon is, mégpedig két-három éven belül harminc százalékkal. Emellett a gazeta.pl szerint elemzik a magyarországi, ausztriai és balkáni piacra lépés lehetőségeit. A lengyel nagyvállalat hat finomítóval rendelkezik Lengyelországban, Csehországban és Litvániában. Olajkitermelést folytat Lengyelországban és Kanadában. Tavalyi árbevétele elérte a109,7 milliárd zlotyt (7940 milliárd forint, a Mol 2018-as árbevétele 4130 milliárd forint volt).

HOZZÁSZÓLÁSOK