Az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center 1600 fős mintán szeptember középén készült felmérése némileg meglepő eredményt hozott - derül ki a Moscow Times beszámolójából. A megkérdezettek 26 százaléka úgy véli, hogy a 2018-as elnökválasztás előtt utcai tiltakozások lesznek az országban a hanyatló életszínvonal miatt.

A kutatást még az előtt készítették, hogy az országos választási bizottság március 18-ára kitűzte volna a szavazást. Ez két nappal lesz a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának negyedik évfordulója után, ami a csillagos égbe lökte Vlagyimir Putyin népszerűségét, ám válaszul az USA és az EU szankciókat vezetett be az ország ellen.

Putyin egyébként még nem jelentette be indulási szándékát, ám senki sem kételkedik abban, hogy újabb felhatalmazást kér a néptől, amit jelentős többséggel meg is fog kapni. Ezért érdekes, hogy ilyen sokan számítanak megmozdulásokra - nem sok értelme lázadozni a hatalomból kibillenthetetlennek látszó államfő ellen. Ezt tükrözheti a Levada felmérésének további eredménye.

A közvélemény-kutatás ugyanis arra is fényt derített, hogy a válaszadóknak csak 14 százaléka kíván személyesen is részt venni valamilyen demonstráción. Ezzel szemben 80 százalékuk biztos benne, hogy nem fogja személyes jelenlétével növelni a tiltakozások súlyát.

(A nyitókép forrása: AFP)