Beperelték a kormányt a nyugdíjas svájci nők

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult egy csoport nyugdíjas svájci nő, mert szerintük a berni kormány nem védte meg a lakosságot a klímaváltozástól - számoltak be a felperesek kedden.
Domokos László, 2020. október 27. kedd, 13:30
Fotó: MTI/EPA

Az Idős Nők az Éghajlat Védelméért nevű szervezet célja, hogy Svájc csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az alpesi országban ugyanis kétszer olyan gyors a felmelegedés mértéke, mint a globális átlag - írta az MTI nyomán az ATV.hu.

Az egyre magasabb hőmérséklet különösen az idősebbek egészségét és jólétét veszélyezteti - hívta fel a figyelmet a kétezer tagot számláló csoport.

Egyszerű dolgot követelünk a svájci kormánytól: védje meg egészségünket a klímaválsággal szemben - írta közleményében a csoport elnöke, Rosmarie Wydler-Walti.

Ez a kereset egy a sok ezer közül, amelyet az elmúlt években kormányok és vállalatok ellen indítottak világszerte, vegyes eredménnyel. Az Emberi Jogok Európai Bíróságához mindössze egy hasonló panasz jutott el, amelyet portugál gyerekek és fiatalok nyújtottak be 33 európai kormány ellen szeptemberben. Azzal érveltek, hogy a klímaváltozás veszélybe sodorja a jövőjüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.10.28 08:55

@csaba7272:
Miért nem egyből a levegőhasználatot vonod meg? Azzal is "szennyezi" a környezetét, hogy elhasználja az oxigént az ilyen "sötétzöld", sőt a kilégzéssel növeli a széndioxid koncentrációt is. :)

Ha mindenki a poros földutat használná pl. közlekedésre, az önmagában sokkal nagyobb környezeti terhelést jelentene, mint autópályaként kivonni a természetből, és ez csak egy pont. De hát nehéz ezt felfogni.
Egyébként meg ezek a szuperzöldek pont, hogy a városokban születnek, nem kell utazniuk, minden a rendelkezésükre áll, megtehetik, hogy minimális környezeti terhelés mellett éljenek, csak éppen azt felejtik el, hogy máshol van ez a terhelés megfizetve, hogy nekik lehetőségük legyen így élni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2020.10.28 08:28

Az első kérdésem az lenne azokhoz, akik ilyen keresetet adnak be: Használ-e autót, motort, autópályát /zöldövezet alól kivont területet/. Bármilyen jellegű környezetszennyező anyagot, csomagolóanyagot vesz-e, kidob-e? Stb. 100%, hogy valamelyiket igen. Innentől kezdve ő is bűnös a környzetszennyezésért. Komolytalan, és álszent emberek.
Hasonlóképpen letiltanám az autóbirtoklást, autópálya használatot a Zöld pártok tagjaitól. Kamupártok! Ők dumálnak a zöldterületek irtásáról, h ne épüljön autópálya. Mégis használják. Letiltanám őket a poros földútra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.27 20:19

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html