Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A milliárdos politikus, aki a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztás legesélyesebb jelöltje, a Suszter Live nevű kereskedelmi rádiócsatorna műsorában azt mondta, hogy már dolgoznak az ICC-nek beadandó kereseten. Az "előkészítésben európai jogászok és amerikai partnerek is részt vesznek", hogy "felelősségre lehessen vonni Oroszországot a Krím megszállásáért" - tette hozzá, a Gazeta.ua ukrán hírportál ismertetése szerint. Porosenko azt mondta, hogy országa a stockholmi (kereskedelmi) döntőbíróságnál is eljárást kezdeményez a Krím ügyében.

"Ez az ügy nem arról szól, hogy kinyilvánítsuk, ki az agresszor, hanem olyan hatékony lépésekről, amelyek sokmilliárdos (kártérítési) felelősséget rónak majd Oroszországra, és rákényszerítik - ha a nemzetközi közösség tagja akar maradni - a bíróság döntéseinek végrehajtására és mindazok felelősségre vonására, akik meghozták a bűnös döntéseket" - mondta az ukrán elnökjelölt.

Oroszbarát aktivisták elfoglalták a donyecki ügyészséget

Több száz oroszbarát aktivista csütörtökön elfoglalta az ügyészség székházát a kelet-ukrajnai Donyeckben, a közelharcban többen megsérültek. A részben álarcos támadók kövekkel, petárdákkal és benzines palackokkal dobálták az épületet, amelyet pajzsos rohamrendőrök védelmeztek. A rendőrök könnygázt és hanggránátokat vetettek be. Mindkét oldalon vannak sérültek - jelentette az ostro.org helyi internetes portál. A kormányerők egy páncélozott járműve visszavonulásra kényszerült, amikor az aktivisták megtámadták.

Televíziós felvételek tanúsága szerint a támadók lefegyverezték a rendőröket, és arra kényszerítették őket, hogy a felbőszült tüntetők között nyitott "szégyenfolyosón" át távozzanak. A szakadárok az épület tetejére kitűzték az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" zászlaját.

Az indulatok egy többezres oroszbarát felvonulás nyomán szabadultak el. A szakadárok azzal vádolták az ügyészséget, hogy a kijevi hatalmat támogatja. A tömeg kórusban követelte, hogy Donyeck a Krím félsziget példájára csatlakozzon Oroszországhoz.

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy ő szervezi kelet-ukrajnai középületek egész sorának elfoglalását. Moszkva tagadja ezt.