Markus Söder bajor miniszterelnök aggodalommal figyeli, hogy az Európai Szuperkupa-döntőre 2-3 ezer ember repülhet Budapestre Münchenből és Bajorországból. A politikus szerint Magyarországot joggal sorolták a magas kockázatú országok közé - írja a 444.hu a Stuttgarter Zeitungra hivatkozva.

"Eleve sok az új fertőzött és nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy tovább növeljük a kockázatot egy futball Ischgl-lel" - mondta hétfőn Markus Söder bajor miniszterelnök.

A német politikus azzal az osztrák sífaluval állította ezzel párhuzamba a csütörtökön elvileg 20 ezer néző előtt foci szuperkupa-döntőt rendező Budapestet, ahonnan hazaérkezve a járvány első elterjedése idején a felelőtlen síelők és vendéglátósok Németország és Európa legkülönbözőbb részeiben terjesztették el a vírust.

Söder kedden azt fogja javasolni a bajor kormány ülésén, hogy a sport- és kulturális eseményekre külföldre utazókra ne vonatkozzanak a jelenleg érvényes könnyítések. Most ugyanis az a szabály Bajoroszágban, hogy aki 48 óránál rövidebb időre utazik kockázatos országba üzleti útra vagy ilyen eseményre, annak utána nem kell 2 hetes otthoni karaténba vonulnia, ellentétben a normális turistákkal.

Söder ezt a kedvezményt vonná meg holnap a "lex budapesti szuperkupadöntővel". Ha kedden tényleg elfogadják a miniszterelnöki javaslatot, a budapesti meccsről hazatérőknek karanténba kell vonulniuk vagy annak lerövidítésére friss negatív teszteket kell bemutatniuk.

A drukkerek Magyarországra eleve csak friss negatív teszttel léphetnek be. A Bayern ezt eddig ingyen megcsináltatja a szurkolóinak a csapat stadionjában, akik ott hazatérés után is ingyenesen csináltathatnak egyet. "Nem érdekünk, hogy fertőzöttek térjenek haza Budapestről és észrevétlenek maradjanak" - nyilatkozta Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern vezérigazgatója.

A 444.hu emlékeztet, hogy Hans Flick, a Bayern edzője sem érti, hogy hogy rendezhetnek meccset nézők előtt Budapesten.