Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Richard Brabec környezetvédelmi miniszter javaslatát hétfőn a cseh kormány elfogadta - közölte a CTK hírügynökséggel kedden a tárcavezető. Bejelentette: amennyiben a lengyel fél továbbra is elzárkózik a csehek aggodalmainak konkrét kivizsgálásától, Csehország mérlegelni fogja, hogy az Európai Unió bíróságához fordul beadvánnyal.

A csehek különösen azt kifogásolják, hogy a lengyelek érdemben nem hajlandók foglalkozni a csehek aggodalmaival és nem adnak konkrét tájékoztatást a bánya területének kiterjesztéséről.

A Turów külszíni barnaszénbánya Lengyelország délnyugati csücskében, a német és a cseh határ közelében terül el. A lengyel hatóságok 2044-ig meghosszabbították a régióban működő szénerőmű működési engedélyét, s egyben döntést hoztak a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről elsősorban a cseh határ irányában. A bánya helyenként több mint 300 méter mély lenne.

A cseh határmenti települések - egyebek között Uhelná, Václavice, Oldrichov na Hranicích és Hrádek nad Nisou - regionális szinten, majd a cseh kormány tárcaközi szinten kért a lengyelektől együttműködést és tárgyalásokat. Prága szerint a lengyelek a csehek kezdeményezéseit többnyire elutasították, és azt állítják, hogy a Turów bánya területének kiterjesztése nem lesz komolyabb hatással a cseh határmenti területekre.

"Lengyelország lényegében nem kommunikál az ügyben Csehországgal, nem ad megfelelő tájákoztatást, s ezzel nehezíti a megoldás megtalálását. Lengyelország eljárása ellentétes az uniós joggal. Ezért fordulunk az Európai Bizottsághoz" - szögezte le Richard Brabec.