Látványosan elhúznak a lengyelek

Elképesztő bérnövekedés előtt állnak a lengyelek, ma álomnak tűnő átlagfizetésekre számíthatnak, legalábbis egy hosszabb távú előrejelzés szerint.
Barabás Júlia, 2019. március 3. vasárnap, 08:26
Fotó: Shutterstock

Amikor a jelenlegi kicsik és óvodások a munkaerőpiacra lépnek, az átlagos fizetés csaknem két és félszerese lesz a mostaninak. Más szóval sokkal jobban fognak keresni, mint az idősebb nemzedék, de meg kell tanulniuk jól együttműködni és versenyképesnek lenni a robotokkal - írja a Rzeczpospolita.

A következő két évtizedben Lengyelországban a reálkeresetek 141 százalékkal nőnek és megközelítik 3000 amerikai dollárt (837 ezer forint) - ezt jósolja a PwC tanácsadó cég legújabb jelentése.

Lengyelország azon öt ország közé kerül szerintük, amelyek ebben az időszakban a leggyorsabb tempóban növelik az átlagbért, amely jelenleg a vállalkozói szektorban valamivel több, mint bruttó 4900 zloty (361 ezer forint).

A szakemberek Indiában várják a leggyorsabb bérnövekedést (220 százalékost), Malajziában pedig 184 százalékos változást jósolnak. A bérvilágrekorder Dél-Korea lesz, ahol az átlagfizetés 2040-ben csaknem 5,5 ezer dollár (1,53 millió forint) lesz.

A lengyel keresetek gyors emelkedését a legtöbb szakmában a munkaerőhiány okozza. A munkaadóknak nemcsak egymással, de a külföldi cégekkel is versenyezniük kell az emberekért. A demográfiai változások (népességcsökkenés) miatt ez a gond várhatóan elmélyül. A lengyel gazdaságnak, már a következő hat évben újabb másfél millió dolgozóra lenne szüksége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.03.03 10:58

@turbomagyar: ez csak egy bulvárlap, tehát csak annyira mint a Blikknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

turbomagyar, 2019.03.03 10:32

Azért elképesztő, hogy egy cikkel lejjebb pont az a cikk címe, hogy görög csődbe kerülhetnek a lengyelek a nagy béremelés miatt. Na most kinek higgyünk? Nem lehet, hogy egyszerűen vannak természetes folyamatok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html