Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amikor a jelenlegi kicsik és óvodások a munkaerőpiacra lépnek, az átlagos fizetés csaknem két és félszerese lesz a mostaninak. Más szóval sokkal jobban fognak keresni, mint az idősebb nemzedék, de meg kell tanulniuk jól együttműködni és versenyképesnek lenni a robotokkal - írja a Rzeczpospolita.

A következő két évtizedben Lengyelországban a reálkeresetek 141 százalékkal nőnek és megközelítik 3000 amerikai dollárt (837 ezer forint) - ezt jósolja a PwC tanácsadó cég legújabb jelentése.

Lengyelország azon öt ország közé kerül szerintük, amelyek ebben az időszakban a leggyorsabb tempóban növelik az átlagbért, amely jelenleg a vállalkozói szektorban valamivel több, mint bruttó 4900 zloty (361 ezer forint).

A szakemberek Indiában várják a leggyorsabb bérnövekedést (220 százalékost), Malajziában pedig 184 százalékos változást jósolnak. A bérvilágrekorder Dél-Korea lesz, ahol az átlagfizetés 2040-ben csaknem 5,5 ezer dollár (1,53 millió forint) lesz.

A lengyel keresetek gyors emelkedését a legtöbb szakmában a munkaerőhiány okozza. A munkaadóknak nemcsak egymással, de a külföldi cégekkel is versenyezniük kell az emberekért. A demográfiai változások (népességcsökkenés) miatt ez a gond várhatóan elmélyül. A lengyel gazdaságnak, már a következő hat évben újabb másfél millió dolgozóra lenne szüksége.