Ezért vágtathat el a román bérszínvonal a magyar mellett

A román és a magyar bérek kérdése nemrég reflektorfénybe került, akkor a minimálbérnél tűnt fel, hogy a román lemaradás már nem nagy. Ami azonban fontosabb, hogy mi történik az átlagkeresetekkel: a román emelkedés nagyobb ütemű, mint a hazai. Ha ez nem változik pár éven belül, bekövetkezik a szomszédi felzárkózás - értékel a privátbankár.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. augusztus 4. vasárnap, 18:00
Fotó: Getty Images

A két ország bérei közti hatalmas különbség a rendszerváltás óta eltelt 30 év alatt sokat csökkent, ezt már az egy főre jutó GDP adatok is mutatják, de még inkább így van ez a béreknél. Romániában a munkaerőhiány előbb kezdődött, mint nálunk, és súlyosabb gond is lett, tekintettel arra, hogy épp a korábbi nagy szegénység miatt már az EU belépés előtt románok milliói mentek dolgozni Olaszországba és Spanyolországba - írja a portál.

Az égetőbb munkaerőhiány így nagyobb béremelést kényszerített ki, mint nálunk, és ez még most is így van, noha a mi 11 százalék körüli ütemünk sem akármi a nettó átlagbér tekintetében. Romániában ez azonban stabilan 14,5 százalék körül alakul az utóbbi években, így a növekedés üteme 3,5 százalékkal több, mint nálunk.

Nagy különbség esetén ez lassú kiegyenlítődést jelentene, azonban az eltérés már most sem nagy. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a jelenlegi devizaárfolyamok figyelembevételével a román nettó átlagkereset 660 euró, a magyar a közmunka figyelmen kívül hagyásával és a családi adókedvezmény figyelembevételével 780 euró. Ez mindössze 18 százalékos többlet, ami a 3,5 százalékos román növekedési előny fennmaradása esetén 5 év alatt eltűnik, vagyis akkor a két szám kiegyenlítődik.

A gyenge forint miatt leértékelődtek a magyar béreket

A lej és a forint egymáshoz viszonyított árfolyama meglehetősen stabil, noha Romániában magasabb az infláció és a fizetési mérleg hiányt mutat, míg a hazai többletes. Ez a forint jelentős alulértékeltségét mutatja, azonban ez egyelőre tartósan fennáll, sőt, az elmúlt másfél évben a forint kifejezetten leértékelődött. Érdemes megjegyezni, hogy a visegrádi országokhoz képesti bérlemaradásunk is jórészt a forint gyengeségének köszönhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aha, 2019.08.05 02:45

Romaniaban a kozszfera atlagbere 50%-kal magasabb mint a maganszferae. Az allam az osszes penzet fizetesekre kolti es egyre nagyobb fizeteseket iger a kovetkezo evekre, az allami befektetesek szama minimalis, europai unios palyazatokbol tortennek csak fejlesztesek. A maganszferaban az IT magas bereket ad, meg par jol jovedelmezo ipari teruleten magasak a berek, ezen kivul nagy a szegenyseg. A maganszferaban a nagy jovedelmek par nagyvarosban jellemzoek, bukarest, konstanca, jaszvasar es az erdelyi nagyobb kozpontok: kolozsvar, temesvar, szeben, nagyvarad. A videk halott es rohamosan neptelenedik el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.08.04 23:40

@arady:
"a cégeket BÉRFIZETÉSRE KÉNYSZERÍTI"

Ja, a multik meg lelépnek - fizetés helyett...
:D
Nem sok eszed van az látszik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

arady, 2019.08.04 22:54

Szerintem baromi nagy tévedés van fennforgásban..

E hasábokon megjelent, hogy a magyar dolgozók 43%-a kevesebb mint netto 100 ezer Ft-ot keres. (Ez csak 2,6 millió dolgozót feltételez az állami szektorral együtt!!!)

A minimálbérek emelését valóban a munkaerőhiány kényszerítette ki Romániában, mert Munkáskamar ottt sincs ahogy Magyarországon is blokkolják a szakszervezetek működését 1992 óta.
De!
A románok felismerték, hogy a neoliberalizmus, a vállalkozók szabad keze a bérek minimalizálására gyakorlatilag a nemzet legbrutálisabb kifosztásával egyenlő - ezért inkább olyan gazdasági szabályokat hoznak, ami a cégeket BÉRFIZETÉSRE KÉNYSZERÍTI a bezsebelésük helyett. Ez generálja a fogyasztást és a GDP-t is, sőt az államnak nagyobb mozgásteret biztosít a beszedett adók révén.
Vagyis Európában ez a rabló liberális Williamsoni modell már csak orbanisztánban meg az ő ostoba közgazdászai fejében tart ki. Nagy ára lesz még ennek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2019.08.04 18:28

"sőt, az elmúlt másfél évben a forint kifejezetten leértékelődött. " -persze, 2018 februárjában 66,8 ft volt egy lei, most meg 66,7 ft. Tényleg jelentős leértékelődés..... Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html