Szakadék a bérek között - kiderült, ki járt nagyon rosszul

Továbbra is messze le van maradva az ország északkeleti része a magyar átlagtól a fizetésekben, Budapest mögött pedig egyenesen fényévnyi távolságban kullog.
Komócsin Sándor, 2020. június 3. szerda, 09:13
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Hagyományosan Magyarország legkeletibb megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben a legalacsonyabbak a fizetések, s ezen az sem változtatott, hogy az elmúlt évek bérnövekedéséből az itt dolgozók is részesültek - írja az mfor.hu. Alig-alig sikerült az elmúlt időszakban közelebb kerülni a fővárosi fizetések szintjéhez. Sőt, még az országos átlaghoz mért elmaradás is 30 százalékon stagnál évek óta.

A Központi Statisztikai Hivatal múlt heti közlése alapján az idei első negyedévben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagos nettó bér 176 445 forint volt, ami az előző év azonos időszakához mérten 9 százalékkal magasabb. Ugyanakkor az ebben megyében dolgozók átlagosan majdnem 80 ezer forinttal kevesebb pénzt vihetnek haza az országos átlagnál. Egy évvel ezelőtt még "csak" 72 ezer forint volt a különbség.

A fővároshoz képest ennél is sokkal nagyobb a keleti megye lemaradása. Budapesten az átlagos nettó bér egy év alatt 7,7 százalékkal 316 968 forintra emelkedett, ami 140 523 forinttal magasabb a Szabolcs megyeinél. A keleti megyében jelenleg átlagosan megkereshető 176 ezer forint nettó bér továbbra is csak a 10 évvel ezelőtti fővárosi nettónak felel meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.06.03 11:42

Nincs is akkora gazdasági teljesítményük, akkor miért kellene ezen csodálkozni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html