A tervek szerint a dandárok állományában a kiképzési gyakorlat 15 napig, az oktatási központokban pedig 20 napig tart majd. A tárca ígérete szerint újévre befejeződnek a kiképzések.

Petro Porosenko ukrán elnök közben egy kijevi fórumon megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy Oroszország "drámai mértékben" megnövelte katonai jelenlétét az ukrán határ mentén lévő területén, valamint az általa megszállt Krím félszigeten. Az államfő az elnöki sajtószolgálat tájékoztatása szerint a múlt hét végén egy katonai ceremónián közölte, hogy az ukrán határ menti orosz területen, továbbá a kelet-ukrajnai szakadár területeken, azaz Donyeck és Luhanszk megyékben, valamint a Krímben összesen több mint 80 ezer orosz katona tartózkodik. Kijelentette, hogy Oroszország az említett területeken felhalmozott mintegy 1400 tüzérségi és rakéta-sorozatvető rendszert, 900 harckocsit, 2300 egyéb páncélozott harcjárművet, 500 repülőgépet és 300 helikoptert. "Ezenfelül a Fekete-, az Azovi- és az Égei-tengeren több mint 80 hadihajó és 8 tengeralattjáró teljesít küldetést, közülük 23 hajó és 6 tengeralattjáró csapásmérő" - mondta Porosenko az MTI tudósítása szerint.

"Ukrajna megteszi a saját intézkedéseit az ukrán terület orosz inváziójának veszélyével szemben" - szögezte le a hétfői fórumon az elnök. Újfent hangsúlyozta, hogy az ország területi épsége és függetlensége védelmében vezettette be a hadiállapotot - amely az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, és nem jelent tényleges háborús állapotot - az Oroszországgal, az önkényesen elcsatolt Krímmel és az oroszbarát szakadár Dnyeszter menti Köztársasággal határos, valamint a Fekete- és az Azovi-tenger partján fekvő, összesen tíz megyében. Hangsúlyozta, hogy ez egy megelőző lépés, ami semmiképpen sem irányul az ukrán állampolgárok alkotmányos és szabadságjogainak korlátozására.

"Minden lehetőséget, amelyet a hadiállapot biztosít az állami szervek számára, arra fordítunk, hogy megerősítsük a védelmet az orosz államhatár és a krími adminisztrációs határ mentén" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy fegyveres alakulatokat vezényelnek az említett határok védelmére.