Bércsökkentés lengyel módra

A lengyel pedagógusok búcsút inthetnek 14. havi bérüknek, miután az önkormányzatok, amelyek eddig fizették ezt, a válság miatt megcsappant büdzséjükből nem tudják kigazdálkodni a pluszbér fedezetét.
Barabás Júlia, 2020. július 19. vasárnap, 11:42
Fotó: Shutterstock

A lengyel önkormányzatok sikeresen győzték meg a közvéleményt arról, hogy igen mélyen sújtotta őket pénzügyileg a koronavírus-járvány, most pedig áttértek a kilábalást kereső ötletelésre - derült ki Dziennik Gazeta Prawna cikkéből, amelyet átvett a Business Insider Polska. A Lengyel Városok Szövetségének (ZMP) van már ötlete a megoldásra.

Mivel az iskolák önkormányzati hatáskör alá tartoznak, úgy vélik, hogy a tanároknak az eddig fizetett 14. havi bért megszüntetik, továbbá a nagyobb, 50 főnél többet foglalkoztató iskolákban felmentést kérnek a kormánytól a dolgozók bére után fizetendő társadalombiztosítási járulék átutalása alól. Emellett az állami támogatás növelését akarják elérni - fogalmazták meg az oktatási minisztériumnak címzett levelükben.

Vannak olyan önkormányzati vezetők, akik szerint a minisztériumnak rendszerszintű változtatásokra kellene javaslatokat tennie a kormánynak. Azt javasolják, hogy a tanároknak és más pedagógusoknak közvetlenül a kormány fizesse a bérüket az állami költségvetésből. Az önkormányzatok feladata a tanulók szállítására, illetve az iskolák és óvodák fenntartására korlátozódjon.

HOZZÁSZÓLÁSOK