Teljesült a szlovákoknak a magyar dolgozók álma

A magyar munkavállalók legalább 20 ezer forint béremelést akarnak, az ennél kisebb pluszt komolytalannak tartják. Szlovákiában ez simán megvolt a dolgozóknak euróban.
Barabás Júlia, 2020. január 17. péntek, 06:40
Fotó: Getty Images

Szlovákiában 2019-ben volt az utóbbi időszak egyik legjelentősebb béremelkedése, közel 70 euróval (22 ezer forint) emelkedett az átlagbér - írta a pozsonyi Új Szó.

Az elmúlt 10 évben ez volt a második legjobb év ebből a szempontból: a rekordot a 2017-es év tartja, amikor az átlagfizetés 6,6 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. Jelenleg lakosság mintegy felének magasabb az alapfizetése ezer eurónál, miközben az alkalmazottak tizedének bruttó fizetése kevesebb, mint 653 euró.

Pozsony környékén 2019-ben 1484 euró volt a bruttó átlagkereset. Kassa megye áll e tekintetben a második helyen, a következő a nagyszombati és a trencséni régió. A legnagyobb különbség Pozsony és Eperjes megye között van. Az eperjesi régióban a munkavállalók csaknem 18 százalékának kevesebb a bruttó fizetése 650 eurónál.

A legrosszabbul fizetett alkalmazottak a takarítók és a postai alkalmazottak, akik 573 euró fizetésért dolgoznak. Ez volt a legalacsonyabb átlagbér 2019-ben. Az új, 2020-tól érvényes minimálbér (580 euró) alatti fizetésük szintén a postai kézbesítőknek vagy a konyhai kisegítőknek volt. A legrosszabbul fizetettek közé tartoznak még az ápolók és a szállodai személyzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK