Januárban a nettó átlagbér 1426 lej volt Romániában, ami 5,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, viszont 3,5 százalékkal kevesebb, mint tavaly decemberben volt - derül ki a statisztikai hivatal (INS) ma közzétett adataiból.

Az év utolsó hónapjához képest a januári csökkenés a karácsonyi, illetve az év végi plusz-juttatásoknak tudható be.

Meglepő módon a közszférában dolgozók bére nőtt a leginkább, miközben az IMF az államháztartás hiányának megfékezése érdekében a közszféra kiadásainak drasztikus csökkentését követeli Romániától, a közalkalmazottak januárban 10 százalékkal több pénzt vittek haza, mint egy évvel korábban.

Az IMF-el kötött hitelszerződésben foglaltak szerint a román kormánynak idén a GDP 0,2 százalékával kellene mérsékelni közkiadásait, a közel 240 millió eurós költségcsökkentés a bérek befagyasztásával, illetve közel 150 ezer közalkalmazott elbocsátásával válna teljesíthetővé.

Ennek ellenére a hivatalnokok nettó átlagjövedelme jóval az országos átlag fölött, 2024 lejen tetőzött januárban.

A statisztika szerint Romániában a legnagyobb fizetést a légi közlekedésben foglalkoztatottak kapnak, nettó átlagjövedelmük eléri a 3184 lejt. Ezzel szemben a legkevesebbet, alig több mint 800 lejt a textilipari dolgozók keresnek.