Dániában hirtelen megugrott az ország európai uniós tagságának támogatottsága, ami meghazudtolja azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint az az észak-európai ország lehet a következő, amely követi Nagy-Britanniát az uniós kilépés útján - írja a Bloomberg a legfrissebb közvélemény-kutatási eredményt értékelve.

A Voxmeter intézet hétfőn nyilvánosságra került felmérése szerint immáron a dánok 69 százaléka támogatja az ország EU-tagását. A június 23-ai brit népszavazás előtt mindössze 59,8 százalék volt ez az arány. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy az embereknek csak 32 százaléka akar a brithez hasonló függetlenségi referendumot szemben a korábbi 40,7 százalékos aránnyal.

Jaj, csak ezt ne!

Ez a közvélemény-kutatás megerősíti, hogy senki sem kívánja az országába azt a zűrzavart, amelyet a britek csináltak maguknak - értékeli az eredményt Marlene Wind, a Koppenhágai Egyetem politológus professzora. A Brexit győzelmét hozó voksolás előtt számos előrejelzés jósolt dominóhatást a kilépés sikerének esetére, ám nem úgy tűnik, hogy ez történne.

Dániát azért hasonlították sokan Nagy-Britanniához, mert hasonlóan szomszédjához nem vezette be az eurót és számos kivételt harcolt ki a közös uniós szabályok érvényesítése alól.

Megszólalt az vészcsengő?

A politikai káosz, amellyel a szigetország lakói szembe kerültek, Dánián kívül is hozott némi támogatást a nyomás alatt lévő EU-nak. Spanyolországban elmaradt az újonnan alapított pártok előretörése az előrehozott választásokon, Észak-Európában pedig mindenütt erősödött az EU támogatottsága.

Egy a Brexit győzelme után készült finn közvélemény-kutatás szerint 56-ről 68 százalékra ugrott az EU-pártiak aránya Finnországban. Egy június 26-án készült svédországi felmérés résztvevőinek 52 százaléka volt EU-párti, szemben egy június 2-án készült megkérdezés 49 százalékos arányával.

Úgy tűnik, hogy a Brexit-szavazás nagy ébresztőként hat egész Európában. Az emberek óriási hazárdjátéknak látják a kilépés lehetőségét, ami bizonytalanságot hozhat mindennapi életükbe - mondja Wind.