Változik a bérlakások szabályozása

Megváltozik a Fővárosi Önkormányzat birtokában lévő bérlakások szabályozása: az új rendszerben nem rontanak rá egyből a bérlőkre, ha nem tudják fizetni a bérleti díjat.
Komócsin Sándor, 2020. május 26. kedd, 08:12
Fotó: Pixabay

Senkit sem tesznek utcára fővárosi önkormányzati bérlakásból addig, amíg nem gondoskodtak az elhelyezéséről, illetve nem bizonyosodtak meg arról, hogy a kilakoltatást követően is lesz fedél a feje felett - írja a Népszava a fővárosi lakásrendelet módosítását célzó előterjesztésre hivatkozva. A javaslat most készült el, és csak a főváros kezelésében lévő lakásokra vonatkozik, ám a városvezetés abban bízik, hogy az általuk mutatott példát a kerületek is követik.

A legfontosabb újítás a "minimálisan elfogadható elhelyezés" bevezetése. Az előterjesztés szerint a fővárosi bérlakásokból jogerős bírósági határozat birtokában is csak akkor lakoltatható ki hátralékos, ha számára a minimális lakhatás biztosított. Várandós nők és kiskorú gyermeket (köznevelési, felsőoktatási, felnőttképzési intézménnyel jogviszonyban állók 24 éves korig) nevelők esetében ez a családok átmeneti otthona lehet, a fogyatékkal élők, szenvedélybetegek estében bentlakásos szakintézmény, míg a nyugdíjkorhatárt elérőknél idősek otthona.

Gyermekteleneknél olyan átmeneti szálló jöhet szóba, amelyben lehetőség van a legfeljebb négyágyas szobában való elhelyezésre. Az ugyanakkor gondot jelenthet majd, hogy ezekbe az intézményekbe helyenként több éves várólisták alakultak ki. További segítségként egyszeri, legfeljebb 300 ezer forintos támogatást kérhetnek a fővárosi önkormányzat által működtetett Hálózat Alapítványtól a lakbérhátralék kiegyenlítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK