Berlinből érkezik Trump új hírszerzési vezetője

Richard Grenell, az Egyesült Államok németországi nagykövete lehet az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) új vezetője - jelentette a The New York Times nyomán az MTI.
Domokos László, 2020. február 20. csütörtök, 07:44
Fotó: Reuters

Grenellt az amerikai elnök egyik legodaadóbb híveként tartják számon washingtoni politikai és médiaberkekben. A lap megkeresésére a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést.

A 17 amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság korábbi vezetője, Dan Coats tavaly július végén mondott le, azóta Joseph Maguire ügyvezető igazgatóként irányította a munkát. A törvény értelmében azonban március 12-e előtt le kell mondania megbízatásáról, s várhatóan visszatér korábbi munkájához, az Országos Terrorellenes Központ igazgatói posztjára. Maguire egyébként a haditengerészet nyugalmazott admirálisa.

Grenell - a Fehér Házhoz hasonlóan - szintén nem válaszolt a The New York Times megkeresésére. A lap szerint Donald Trump elnök gyakran változtat az álláspontján személyzeti ügyekben, ha a döntése kiszivárog a sajtóba.

A DNI vezetői megbízatásához szenátusi egyetértés szükséges, tehát az elnök nem kinevezheti, hanem csak jelölheti az új igazgatót.

HOZZÁSZÓLÁSOK