BUX
38977

Berlin és Párizs az oroszellenes szankciók feloldásáról

Az oroszellenes szankciók feloldását a minszki megállapodás teljesítésének eredményességéhez akarja kötni Sigmar Gabriel új német külügyminiszter és francia vendéglátója, Jean Marc Ayrault.

Inforádió, 2017. január 28. szombat, 14:12

Az oroszellenes szankciók feloldását a minszki megállapodás teljesítésének eredményességéhez akarja kötni Sigmar Gabriel új német külügyminiszter és francia vendéglátója, Jean Marc Ayrault.Az első hivatalos látogatásán Párizsban tartózkodó Gabriel a közös sajtóértekezleten hangoztatta, hogy a két országnak világos álláspontja van a büntetőintézkedésekkel kapcsolatban. Ayrault azt mondta, hogy szeretnék végigvinni a minszki békefolyamatot.

"Ez az egyetlen út a szankciók feloldásához" - mondta. Mindketten hangsúlyozták: fontos, hogy Németország és Franciaország határozott, egységes álláspontot képviseljen a kérdésben. Bejelentették, hogy országaik munkacsoportot hoznak létre, amely az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. A párizsi megbeszélésen szó esett Donald Trump amerikai elnöknek az egyes muzulmán országokból érkező bevándorlók és menekültek befogadásának korlátozásáról szóló, pénteken aláírt rendelkezéséről is. Ayrault aggasztónak nevezte a döntést. Német kollégája pedig kifejtette, "kötelességünk az is, hogy fogadjuk a háború és az elnyomás elől menekülőket".