Berlin segítheti ki az IMF-et

Az Európai Unió kész a pénzügyi-gazdasági válság által különösen erősen sújtott kelet-európai országok megsegítésére, közölte pénteki nyilatkozatában Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa. A német kormány nem zárkózik el az IMF megerősítése elől.
NAPI Online, 2009. február 20. péntek, 14:12
Fotó:

Az Európai Bizottság képviselője a Financial Times Deutschlandnak (FTD) nyilatkozva arra reagált, hogy Angela Merkel német kancellár előző nap kijelentette: Németország érdekelt a válság sújtotta kelet-európai országok megsegítésében, és ezzel kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bevonásával multilaterális támogatást javasol.

Ebből kiindulva a német kormány nem zárkózik el az IMF megerősítése elől, ha ez szükségessé válik, idézte az újság a kancellárt. Utalt arra, hogy a német kormány szerint a Nemzetközi Valutaalap lehet az esetleges újabb segélyek fő közvetítője. Merkel az után beszélt erről, hogy Berlinben találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Almunia pénzügyi biztos szóvivője útján hangsúlyozta, hogy a bizottság aggodalommal figyeli a térségben kialakult helyzetet. - Készülünk arra, hogy egyes, pénzügyi problémákkal küszködő országokat megsegítsünk, ahogy ezt Lettország és Magyarország esetében tettük - mondta a szóvivő, de nem nevezett meg egyetlen szóba jöhető országot sem. Hangoztatta ugyanakkor, hogy erre a célra 15 milliárd euró áll rendelkezésre. Mindezzel kapcsolatban az FTD emlékeztetett: Barrosóval folytatott találkozóján a német kancellár is óvott attól, hogy a segítségre szoruló kelet-európai országokkal kapcsolatban spekulációkba bocsátkozzanak. A kancellár szerint ez csak még idegesebbé tenné a piacokat.

A német kormány szóvivője pénteki nyilatkozatában ugyanakkor határozottan cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Németország konkrét tervet dolgozott ki az euróövezethez tartozó, a válság által leginkább sújtott országok megsegítésére - számolt be az MTI. Minderről pénteken a Handelsblatt számolt be, utalva arra: Németország kész az euróövezethez tartozó, a válság által leginkább sújtott országok megsegítésére is. Az újság ezzel kapcsolatban elsősorban Spanyolországot, Portugáliát, Írországot és Görögországot említette.

Ulrich Wilhelm kormányszóvivő az erre vonatkozó sajtóinformációkat merő spekulációnak nevezte. Hangoztatta egyebek között: "Semmi ok nincs arra, hogy merőben spekulatív, hipotetikus fejlemények esetére bármilyen ígéretet tegyünk".

HOZZÁSZÓLÁSOK