Az olasz kormányfő az Angela Merkellel közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a költségvetési előírások nem az olaszokra kívülről ráerőltetett kötelezettségek, hanem közös döntéssel bevezetett szabályok, amelyek az új római kormányra is érvényesek, ezért a növekedés ösztönzése mellett továbbra is a 3 százalék alatti hiány és az adósságcsökkentés a fő cél.

Angela Merkel azt mondta, hogy a reformok iránti komoly elkötelezettséget tapasztalt az olasz kormányfő részéről, és úgy érzi, az új olasz vezetés tartja magát a stabilitási és növekedési egyezményhez.

Matteo Renzi egynapos bemutatkozó berlini látogatásával kapcsolatban a német sajtó kiemelte, hogy a két kormányfő megbeszélésén szembekerülhet egymással a takarékosságra épülő német válságkezelő módszer és a főleg Párizs által támogatott növekedésösztönző, lazább költségvetési politikát előirányzó stratégia. A német kancellár azonban a találkozó után hangsúlyozta, hogy nincsenek nézeteltérések közöttük, és Berlin mindenben támogatja Róma reformpolitikáját.

Matteo Renzi egyebek között kiemelte, hogy a német minta alapján alakítják át a munkaerőpiaci szabályokat, amire égetően szükség van, különösen a 40 százalékos fiatalkori munkanélküliség miatt. Hozzálátnak több más szerkezeti reformhoz is, köztük az államigazgatás átszervezéséhez - tette hozzá. Elmondta, hogy az olasz gazdaság növekedésének elindításához élénkíteni kell a lakossági fogyasztást, amihez ugyanaz államháztartás hiányát növelő intézkedésekre van szükség, de ezek hatását a kiadáscsökkentő lépésekkel ellensúlyozzák majd. Hangsúlyozta: az új kormány meg akarja értetni az olaszokkal, hogy az EU nem a kiváltó oka a második világháború óta leghosszabb recessziónak, hanem a felemelkedés záloga.

Angela Merkel elmondta, hogy Németország az olasz uniós elnökség sikeréhez is segítséget kíván nyújtani. Olaszország a második félévben, egy rendkívül fontos és érzékeny időszakban veszi át az uniós elnökséget, amikor megalakul az új Európai Bizottság és elkezdi munkáját az új összetételű Európai Parlament - emelte ki a német kancellár.

Matteo Renzit február végén választották meg miniszterelnöknek. A balközép Demokrata Párt politikusa azt ígéri, hogy a kormányzás első száz napjában végrehajtják az olasz gazdaság beindításához szükséges reformokat. A volt firenzei polgármester vezette kormány az első intézkedések között életbe léptetett egy 10 milliárd eurós adócsökkentő programot, amely 10 millió olasz munkavállaló terheit mérsékli.

Az olasz gazdaság a világgazdasági válság 2008-as elmélyülése óta nem tud kikapaszkodni a recesszióból, a hazai össztermék (GDP) 2012-ben 2,4 százalékkal, 2013-ban 1,9 százalékkal csökkent. Az előző két kabinet - Mario Monti és Enrico Letta kormánya - egy sor államháztartási reformot végrehajtott már, a GDP-arányos államháztartási hiány így 3 százalék alatt van, a GDP-arányos államadósság viszont rendkívül magas, meghaladja a 130 százalékot.

A munkanélküliség a legutóbbi, januári adatok szerint 12,9 százalékos, és ugyancsak súlyos gond, hogy a foglalkoztatottsági ráta uniós összevetésben alacsony, 55,3 százalékos.