A G7-ek pénzügyminiszterei eredetileg szeptemberben terveztek együttes ülést. Az olasz miniszterelnök azt mondta, hogy a megbeszélés célja közös terv kidolgozása a válság hatásainak leküzdésére.

Silvio Berlusconi közölte azt is, hogy az olasz kormány elkezdi a reformokhoz, a kiegyensúlyozott költségvetés eléréséhez szükséges törvényi előkészületeket. Emiatt a kormány augusztusban nem megy szabadságra, és a parlament is dolgozni fog.

Az olasz kormányfő bejelentette, hogy már 2013-ban el akarják érni a kiegyensúlyozott költségvetést az eddig tervezett 2014 helyett, és alkotmányba foglalják az egyensúlyi költségvetési szabályt.

Berlusconi arról is beszélt, hogy liberalizálnak eddig néhány zárt szektorban, és munkaerőpiaci reformot hajtanak végre.

Az olasz állampapírok és részvények hetek óta nagy eladási nyomás alatt állnak egyebek között azokra a felerősödött aggodalmakra, hogy az ország nem lesz képes kezelni hatalmasra duzzadt államadósságát, ami az egyik legnagyobb a világon, GDP-arányosan eléri a 120 százalékot az idén.

Zapatero és Sarkozy

A francia elnök, Nicolas Sarkozy, és a spanyol miniszterelenök, Jose Luis Rodrigez Zapatero, is tárgyalt pénteken a válság újabb fejleményei miatt és egyetértettek abban, hogy a kormányoktól több együttműködés szükségeltetik annak érdekében, hogy a globális gazdasági válság miatti félelmekre reagáljanak - közölte a spanyol kormány a Reuters szerint.

A pénteki telefonkonferencián a francia és spanyol korányfő egyetértett abban, hogy az eurócsoport által június 21-én elfogadott intézkedéseket a lehető leghamarabb életbe kell léptetni - áll a spanyol kormány által kiadott közleményben.