Berlusconi a G7-ek összehívását sürgette

A G7-ek pénzügyminiszterei napokon belül üljenek össze - javasolta pénteken este az olasz kormányfő, miután több mint egy hete bizonytalanság uralkodik a pénzpiacokon és a tőzsdéken a befektetőknek arra a félelmére, hogy lassul az amerikai gazdasági növekedés, az euróövezet adóssággondjai pedig nem enyhülnek.
NAPI, MTI-Eco, 2011. augusztus 6. szombat, 00:05
Fotó:

A G7-ek pénzügyminiszterei eredetileg szeptemberben terveztek együttes ülést. Az olasz miniszterelnök azt mondta, hogy a megbeszélés célja közös terv kidolgozása a válság hatásainak leküzdésére.

Silvio Berlusconi közölte azt is, hogy az olasz kormány elkezdi a reformokhoz, a kiegyensúlyozott költségvetés eléréséhez szükséges törvényi előkészületeket. Emiatt a kormány augusztusban nem megy szabadságra, és a parlament is dolgozni fog.

Az olasz kormányfő bejelentette, hogy már 2013-ban el akarják érni a kiegyensúlyozott költségvetést az eddig tervezett 2014 helyett, és alkotmányba foglalják az egyensúlyi költségvetési szabályt.

Berlusconi arról is beszélt, hogy liberalizálnak eddig néhány zárt szektorban, és munkaerőpiaci reformot hajtanak végre.

Az olasz állampapírok és részvények hetek óta nagy eladási nyomás alatt állnak egyebek között azokra a felerősödött aggodalmakra, hogy az ország nem lesz képes kezelni hatalmasra duzzadt államadósságát, ami az egyik legnagyobb a világon, GDP-arányosan eléri a 120 százalékot az idén.

Zapatero és Sarkozy

A francia elnök, Nicolas Sarkozy, és a spanyol miniszterelenök, Jose Luis Rodrigez Zapatero, is tárgyalt pénteken a válság újabb fejleményei miatt és egyetértettek abban, hogy a kormányoktól több együttműködés szükségeltetik annak érdekében, hogy a globális gazdasági válság miatti félelmekre reagáljanak - közölte a spanyol kormány a Reuters szerint.

A pénteki telefonkonferencián a francia és spanyol korányfő egyetértett abban, hogy az eurócsoport által június 21-én elfogadott intézkedéseket a lehető leghamarabb életbe kell léptetni - áll a spanyol kormány által kiadott közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.08.06 16:00

@Zodiakus: No most lebuktam.. a jövőböl jöttem ugyanis, no mindegy .. szóval hidd el vegyél aranyat annyit amennyit csak elbirsz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.08.06 15:34

"a nyakló nélküli pénznyomtatás okozta a nagy gazdasági világválságot is 2029 ben" -Még a hátamon is feláll a szőr!Te valami jövőben látó lehetsz.Elkövetjük ugyanazt a hibát mint 2009-ben???Nem tanulunk?Szomorú.
Mester!Mond meg,mit tegyünk,és a nép híven követ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.08.06 08:54

lassan eljut oda a Berlusconi meg a többi ország is, hogy a költségvetést eleve rendbe kelett volna tenni és akkor nem lett volna ez a válság sem-- ugyanis pontosan a nyakló nélküli pénznyomtatás okozta a nagy gazdasági világválságot is 2029 ben meg a mostanit is... csak ne legyen háború 15 év múlva, hiszen akkoriban sem tudták a dolgokat pár év alatt rendbetenni ami aztán felheccelte a népeket rendesen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html