Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Erőpróba Berlinben című cikk szerint Berlusconi kijelentette, hogy az olasz kormánynak "szkandereznie kell, hangoskodás nélkül, de nagy határozottsággal azzal a céllal, hogy meggyőzze Európa vezető országait, főképpen Angela Merkel Németországát, hogy egyértelmű választás előtt állunk: vagy újraindítjuk a gazdaság motorját (...) és kilépünk az államadósság okozta válság bénulást okozó hangoztatásából, vagy a szolidaritásra épülő Európa értelmét és erejét veszíti (...) a jelenlegi egyensúly felborulásával".

A jobbközép Il Foglio internetes oldalán előre közzétett interjúban Berlusconi egykori négyszeres kormányfőként tanácsokat adott utódjának, Enrico Letta jelenlegi miniszterelnöknek. Az Európai Unió június végi csúcstalálkozójának közeledtével egyebek között az európai politikáról beszélt.

"Gazdasági talpra állás nélkül az Európai Uniónak és az eurónak nincsen értelme" - hangoztatta Berlusconi, aki szerint "Letta vagy helyreállítja az euró okozta torzulást vagy mindent elveszít". A PdL elnöke megjegyezte, hogy 2011-ben félreállt és átadta a helyét a Mario Monti vezette szakértői kormánynak, mely, mint később számára kiderült, Berlin utasításait hajtotta végre.

A szintén jobbközép Libero napilap pénteki számában Berlusconi úgy fogalmazott, hogy "elég volt az euróból".

Berlusconi már egy szerdai televíziós nyilatkozatában is kijelentette, hogy az uniós utasítások helyett Olaszországnak kell eldöntenie, hogy mit kell tennie gazdaságának talpra állításához.