Szemben a totális kudarcnak minősülő exit poll-adatokkal, a baloldal egyáltalán nem látszik biztos győztesnek, még a távozó szakértői kormányfő, Mario Monti listájával együtt sem. A szenátusban az adatok 96 százalékos feldolgozása után 123 helye lehet a Silvio Berlusconi vezette jobboldalnak, élén a Szabadság Népe (PdL) párttal. A baloldali PD vezette erők 104 helynél tartanak, a csalódást keltő Monti-lista 17-nél. (A szavazatok számát tekintve kicsit többet kapott a jobboldal a baloldalnál, de a választási rendszer azt jutalmazza, aki a nagyobb olasz tartományokban szerez több helyet. Ezekben pedig a jobboldal jobban teljesített.) A választások nagy győztesének bizonyuló protestmozgalom, az Öt Csillag 57 helyet mondhat magáénak, róluk egyelőre nem tudni, kit támogatnának - vezérük, Beppe Grillo a kampányban végig azt hangoztatta, hogy semelyik pólus mellé nem állnak.

Már az is a kormányozhatatlanság rémét vetíti előre, ha a szenátusban nem lesz biztos többsége se a jobb-, se a baloldalnak - 2006-ban Romano Prodi széles koalíciója 1 voksnyi felsőházi többséggel vágott neki, nem is bírta sokáig -, de még az is lehet, hogy a képviselőházban is nagyon kell majd számolni. Körülbelül 80 százalékos feldolgozottság mellett a baloldalnak 29,8 százaléka van, a jobboldalnak 28,9 - és ez utóbbi jött fel egyre jobban az utolsó órában. A képviselőházban azonban a győztes mindent visz - aki a legtöbb voksot kapja, az automatikusan megszerzi a helyek 54 százalékát. Itt Grillo mozgalma 25,4 százalékot szerzett, a Montit támogató kisebb pártok 10 százalék körül állnak, nem végleges adatok szerint.

Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy az olaszoknak elegük van a megszorításokból, a reformokból és a hagyományos pártokból. A PdL visszakapaszkodására ugyan egy ideje lehetett számítani, de ez nagy mértékben Berlusconi hihetetlen kampányhajrájának köszönhető. Az Öt Csillag vezetője most éppen arról beszélt az állami tévében, hogy Olaszországnak egyaránt elege van mind a jobb-, mind a baloldali vezetőiből - azt nem mondta el, ő most mit kíván lépni. A baloldal sikere az első vélemények szerint talán azért maradt el, mert túlságosan bízott benne - nem is nagyon kampányoltak a győzelemért. Most már inkább azt hangoztatják baloldali politikusok, hogy ha patthelyzet van, akkor új választásokat kell kiírni, de előbb egy szakértői kormány alkosson új választási törvényt - kérdés, azt ki szavazná meg.

A piacok mindenesetre holnap izgalmas nyitásnak néznek elébe, hiszen ha Olaszországban nem tudják záros határidőn belül folytatni a szerkezetátalakítást, akkor ismét elszállhatnak a hozamok, ami továbbfertőzheti az eurózóna más országait.