Berlusconi megint megúszta

Újabb menetet úszott meg a törvényhozásban Silvio Berlusconi olasz kormányfő, miután az olasz parlament képviselőházában 317-en támogatták a bizalmi szavazásra feltett növekedésösztönző intézkedéseit, 293 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett.
Szabó Márta, 2011. június 21. kedd, 15:01
Fotó: Napi.hu

Ez azt jelenti, hogy a miniszterelnököt és pártját egyre kevésbé lelkesen támogató Északi Liga teljesítette hétvégi ígéretét és a mind népszerűtlenebb Berlusconi mellé állt - de mint közölték, ennek fejében azt várják, hogy a következő hetekben bejelentendő fiskális csomagban adócsökkentések is legyenek és az ország szálljon ki a költséges líbiai misszióból. Az olasz kormány 40 milliárd eurós csomagot készül összerakni annak érdekében, hogy 2014-re eltüntesse a költségvetési deficitet - ezen belül szakértők szerint nehéz lesz adómérsékléseket végrehajtani.

Rómának közben azzal is szembe kell néznie, hogy a Moody's a múlt héten kilátásba helyezte most Aa2-es osztályzatú szuverén adósságai leminősítését; a hitelminősítő szerint a GDP 120 százalékára rúgó adósság lebontását nagyban akadályozzák az olasz gazdaság strukturális gyengeségei. Valamelyest javíthatott a kedélyeken viszont, hogy a Fitch Ratings illetékese, David Riley ma a Reuters olasz kiadása szerint közölte: a londoni hitelminősítő nem készül felülvizsgálni az olasz adósságok náluk AA mínuszos besorolását. Szerintük az olasz büdzsé helyzetes a vártnak megfelelő, sőt tavaly jobban is alakult annál. Az egyetlen újdonság - tette hozzá Riley - , hogy a növekedés kissé lassúbb a vártnál, de Olaszország esetében ez nem hír. A Fitch szakemebere azt is közölte, hogy a besorolás viszonylag független a kormány összetételétől, esetleges bukása esetén se változna automatikusan, feltéve, hogy a következő kormány is folytatná a büdzsé konszolidálását.

HOZZÁSZÓLÁSOK