Berlusconi újraszámlálást követel

Az eddigi olasz miniszterelnök nem ismeri el vereségét: a szavazatok újraszámlálását követeli, és egyezséget ajánl a minimális különbséggel befutó baloldalnak.
Egerszalóki Tímea, 2006. április 12. szerda, 10:55
Fotó:

Silvio Berlusconi koalíciós ajánlatot tett a győztes Unió pártszövettségnek. A jobboldali politikus szerint követni kellene Németország példáját, és egyesült erővel, harmóniában kormányozni. A baloldali egység miniszterelnök jelöltje Romano Prodi visszautasította a javaslatot és kijelentette: egyedül fognak kormányt alakítani.
A Fitch kedden jelezte, ahhoz hogy elmaradjon az ország leminősítése, a következő kormánynak a költségvetési kiadások csökkentésére és a strukturális reformokra kell koncentrálnia.
Az Unió a hivatalos eredmények szerint a 315 tagú szenátusban mindössze két hellyel szerzett többet. Az alsóházban jóval nagyobb többségben lesz annak ellenére, hogy mindössze 0,066 századnyi előnnyel futott be. Éppen Berlusconi kezdeményezésére módosították decemberben a választási törvényt, mely szerint - függetlenül a győzelem mértékétől - a kormányzó erő legalább 340 mandátumot kap a 630 tagú alsóházban.

HOZZÁSZÓLÁSOK