"Különösen a fogyasztók vásárlóereje csökkent az emelkedő élelmiszer-és energiaárak miatt, s a tragikus japán földrengés és szökőár utóhatásai zavart okoztak a globális ellátási láncokban" - mondta Bernanke. A Fed elnöke ugyanakkor rámutatott, hogy a benzinárak csökkenésnek indultak és a katasztrófa hatásai megszűnőben vannak.

A Fednek nincs konkrét magyarázata arra vonatkozólag, hogy miért lassul a gazdaság - nyilatkozta Ben Bernanke, a Fed kétnapos kamat-meghatározó ülését követően. Bernanke egyúttal ismertette a jegybanki elemző stáb friss növekedési, inflációs, és munkanélküliségi prognózisait, amelyből egyértelműen látszik, hogy a legutóbbi kamat-meghatározó ülés óta felerősödtek a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak.

Ben Bernanke a közlemény megjelenését követően bő egy órával ismertette a döntés hátterét, és a jegybanki elemző stáb friss prognózisait. Elmondása szerint a stáb idénre 2,7-2,9 százalékos növekedéssel, 8,6-8,9 százalékos munkanélküliséggel, és 2,3-2,5 százalékos inflációval (12 havi PCE árindex) számol, vagyis jóval pesszimistább, mint áprilisban. Bernanke a növekedési folyamatok kapcsán megjegyezte, hogy bár egyértelműek a lassulás jelei, a Fednek nincs konkrét magyarázata arra, hogy mi áll a háttérben.

Az inflációs folyamatok kapcsán ismételten szóba került az inflációs cél bevezetésének lehetősége, amelyet Bernanke jónak tart, hiszen elmondása szerint segítene horgonyozni az inflációs várakozásokat, ám a döntés nem sürgős, és ebbe a Kongresszusnak és a Fehér Háznak is bele kellene mennie.

Csakúgy mint a közlemény szövegében, úgy Bernanke beszédében is elhangzott a "bűvös" mondat, amely szerint az irányadó ráta tartósan alacsony lesz. Hogy mit is jelent pontosan mindez, Bernanke egy későbbi újságírói kérdés kapcsán kifejtette: legalább 2-3 kamatmeghatározó ülésnek kell még lennie addig, hogy az irányadó ráta szintjében változás következhessen be.

A monetáris eszköztár másik fontos elemével, a júniusban lejáró állampapírvásárlási programmal kapcsolatban mindössze annyit mondott Bernanke, hogy az segített közelebb hozni a jegybankot kettős céljához.