BUX
36940

Bernanke: Amerika jó úton jár

Az amerikai gazdaság jó úton halad, egyre több jelét mutatja az élénkülésnek - hangsúlyozta Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke a Szenátus költségvetési bizottsága előtt. A kockázatos tényezők közül a magas munkanélküliséget és a deflációs veszélyeket emelte ki az elnök.

NAPI, portfolio.hu, 2011. január 7. péntek, 18:25

A korábbiaknál valamivel bizakodóbbnak tűnt a Fed-elnök a gazdaság kilátásaival kapcsolatban, azonban nem tett utalást arra, hogy készen állna a vitatott kötvényvásárlási program visszavonására, csökkentésére az utóbbi idők kedvező gazdasági adatait tekintve sem - számolt be a Marketwatch.

Ben Bernanke jelezte: úgy gondolja, hogy az amerikai gazdaság jó úton halad, egyre több jel utal az élénkülésre. Bár szerinte bizonyos mértékben továbbra is törékeny a fellendülés, azonban egyre több bizonyíték van arra, hogy "önfenntartó" talpraállás zajlik a fogyasztói és üzleti költések területén. A növekedés valamivel erősebb lehet, mint 2010-ben az elnök szerint.A munkaerőpiacon értékelése szerint csak lassan javulhat a helyzet; a Fed monetáris testülete, a FOMC többségi véleménye szerint a munkanélküliségi ráta még 2013-ban is 8 százalék közelében állhat. A jelenlegi folyamatokat tekintve Bernanke szerint reálisan 4-5 további évbe telhet még, amíg az USA munkaerőpiaca "teljesen normalizálódhat".Az elnök szerint az újabb (600 milliárd dolláros) állampapír-vásárlási program (úgynevezett quantitative easing) meghirdetésére szükség volt és nem kell aggódni az esetleges inflációs hatások miatt, hiszen a Fednek lehetősége van arra, hogy visszahívja a programot.A kötvényvásárlási program tavaly novemberi beindítását az elnök a deflációval kapcsolatos aggályokkal indokolta; ezek szerint a defláció növeli az adósságterheket és csökkenti az életszínvonalat. Az inflációval kapcsolatban Bernanke elismételte, a Fed rendelkezik a szükséges eszközökkel annak érdekében, hogy ha kell, gyorsan és hatékonyan reagáljon elsősorban a kvantitatív könnyítési program leállításával.Bernanke az amerikai gazdaság költségvetési kilátásairól is beszélt, aminek kapcsán arra kérte a Kongresszust, hogy minél előbb dolgozza annak tervét, hogy hogyan kívánja csökkenteni a hiányt. Az első lépés Bernanke szerint a kongresszus számára a GDP-hez viszonyított adósság növekedésének megakadályozása.