Bernanke az asztalra rakhatja fegyverét

A Federal Reserve elnökének jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzése a korábbinál nagyobb befolyással lesz a Fed amerikai államkötvény-vásárlási politikájára – vélik az elemzők, akik szerint a Fed drasztikus eszközökhöz is nyúlhat.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 14. kedd, 15:19
Fotó:

Mivel megosztottak a Fed nyíltpiaci bizottságának tagjai az állapkötvény-vásárlás folytatásának kérdésében, ezért Ben Bernanke befolyása megsokszorozódik - írja Dean Maki, a Barclay Capital vezető amerikai közgazdásza. Richard Perli, az International Strategy & Investment kutatója hasonlóan vélekedett a Bloomberg kérdésére válaszolva.

Bernanke saját növekedési prognózisa azért is fontosabb lesz, mert az amerikai monetáris politikát meghatározó FOMC-tagok előrejelzései is különböznek: miközben a San Francisco-i Fed 3,5-4 százalékos növekedéssel tervez, a Minneapolisi Fed csupán 2,8 százalékkal számol a jövő évre.

A Fed mérlegének főösszege jelenleg is 2,35 ezermilliárd dolláros rekordmagasság környékén van, ám egyes elemzők szerint ez akár ezermilliárd dollárral is tovább növekedhet, ha a Fed-elnök prognózisa pesszimista lesz.

Antulia Bomfim, a Macroeconomic Advisers LLC igazgatója szerint egy ezermilliárd dolláros kötvényvásárlás bejelentése azzal érne fel, mint a western-filmekben a fegyver asztalra rakása: tehát hogy a Fed-elnök komolyan gondolja a gazdaság élénkítését, és semmilyen eszköztől nem riad vissza.

HOZZÁSZÓLÁSOK