A Kínával szembeni hevesen kritikus hangvétel újdonságként hatott, hiszen Bernanke helyett korábban jellemzően az amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner feladata volt a kínai árfolyampolitika nyilvános elítélése.

Kína exportvezérelt növekedése nem lehet sikeres, ha nem veszi figyelembe a globális stabilitáshoz szükséges szempontokat - vélte Bernanke az Európai Központi Bank előtt mondott beszédében, és egyben felhívta a figyelmet a nemzetközi árfolyammechanizmus megteremtésének fontosságára.

A Fed-elnök kiállt a feltörekvő országok által sokat támadott mennyiségi lazítási politika mellett. Nem az amerikai monetáris lazítás, hanem az árfolyam-manipuláció miatt ömlik Kínába a spekulatív tőke Bernanke szerint, hiszen a befektetők számára nem kis részben azért vonzó a hatalmas feltörekvő ország, mert árfolyamkiigazítás előtt áll, tehát a kínai eszközök értéke számításaik szerint a jüan jövőbeli erősödésével tovább nőhet.

A dollár erejének megőrzéséhez a gazdasági fundamentumok megerősítésére és árstabilitásra van szükség, márpedig a pénzpumpa éppen ezt szolgálja az amerikai monetáris politika irányítója szerint.
A 600 milliárd dolláros kötvényvásárlásról úgy vélte a Fed ura, hogy az nem tér el jelentősen a monetáris politika hagyományos eszközeitől, és az amerikai munkanélküliség leszorításához mindenképpen szükség van rá.