Bernanke keresztbe tett a bankreformnak

A Fed elnöke szerint a Federal Reserve monetáris politikai feladatainak ellátását hátráltatná, ha felügyelete alól kivonnák a kisebb bankokat.
Pápai Csaba, 2010. március 17. szerda, 16:46
Fotó:

Ben Bernanke Fed-elnök szenátusi meghallgatásán jelezte: ha megvonnál jogosítványát a pénzintézetek széles körének felügyeletéről, úgy monetáris politikai céljait nehezebben valósíthatná meg.

A MarketWatch beszámolója szerint Bernanke arról számolt be, hogy mind a monetáris politikai célokat, mind a hatékonyabb bankközi hitelezést segíti, ha a Fed nem csak a nagyobb pénzintézetek felügyeletét látja el. Az új pénzügyi szabályozást célzó törvény tervezte szerint az 50 milliárd dollárnál kisebb eszközállománnyal rendelkező bankok felügyeletét a Fed helyett az FDIC látná el, s ezzel a Fed hatáskörét 35 bank felügyeletére korlátozná.

Bernanke felszólalása újabb akadályt gördíthet a már így is kérdésessé vált pénzügyi reformcsomag elé. A piacok természetes örömmel fogadták a jegybankelnök nyilatkozatát - a DJIA 0,5, az S&P 500 0,6, a Nasdaq 0,5 százalékos pluszban állt a kereskedés második órájában.

HOZZÁSZÓLÁSOK