Bernanke Kínát kritizálta

A párizsi G20 találkozó előtt a Fed elnöke, Ben Bernanke ismételten kritizálta Kínát a jüan árfolyama miatt, mondván a nagy kereskedelmi többlettel rendelkező országoknak engedniük kellene devizáik erősödését.
NAPI, 2011. február 18. péntek, 16:59
Fotó:

A csúcstalálkozó előtti nyilatkozatában az amerikai jegybankár megvédte a fejlett gazdaságok laza monetáris politikáját azokkal a vádakkal szemben, miszerint ezek az intézkedések hozzájárulnak a feltörekvő gazdaságok túlhevüléséhez. Bernanke szerint ezért a devizaárfolyamok merevsége is okolható: a fejlett gazdaságoktól a feltörekvőkbe áramló tőkének lehet negatív tovagyűrűző hatása.


A párizsi találkozón vélhetően a Fed is össztűz alá kerül az agresszív állampapír-vásárlási programja miatt a Reuters szerint. Bernanke közvetlenül nem említett inflációs aggodalmakat, azt kivéve, hogy a feltörekvő piacok erős kereslete hozzájárul a globális nyersanyagárak emelkedéséhez, és ez a legtöbb fejlett gazdaságra is hatással van.


A kereskedelemben és befektetésekben fennálló globális egyenlőtlenségek kisimítása a G20 tanácskozások top prioritásai között vannak. A döntéshozók már egy sor indikátor létrehozását is kilátásba helyezték az egyenlőtlenségek mérésére, amelyekkel reményeik szerint a növekedést stabilabbá tehetnék és ezáltal a gazdaság is kevésbé lenne kitéve a felemelkedés-hanyatlás ciklusának.


A Fed elnöke korábbi kijelentéséhez hasonlóan most is elmondta, hogy a gyorsabb növekedés az egyik olyan tényező, ami a tőkebeáramlást ösztönzi a feltörekvő gazdaságokba, a túlhevülésük megakadályozására viszont a feltörekvő országok döntéshozói kezében is vannak eszközök - beleértve az árfolyamok kiigazítását.


Az, hogy az egyenlőtlenségek csökkentéséhez szükséges a devizaárfolyamok nagyobb rugalmassága főleg az amerikai döntéshozók esetében visszatérő téma. A Reuters szerint Washington ezúttal is a fókuszban szeretné tartani a jüan árfolyamának kérdését a mostani G20-on is.


Az, hogy néhány ország alulértékelten tartja devizáját a globális kiadások egyensúlyának felborulását eredményezi, ami fenntarthatatlan - mondta Bernanke, aki ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a fejlett gazdaságok is érzik a feltörekvő piacokra történő erős tőkeáramlás negatív hatását, ami a magasabb árakban jelentkezik.


Az élelmiszerek és az energiaárak drágulása miatt megnövekedtek az inflációs aggodalmak világszerte, ami sok jegybankárt a szigorításra szorítana még annak ellenére is, hogy a gazdasági fellendülés még mindig törékeny. Kína és India már kamatot emelt az inflációs félelmek miatt, Nagy-Britanniára pedig még egyelőre - hasonló okok miatt - nyomás nehezedik - jegyzi meg a Reuters.


Bernanke elismerte, hogy az amerikai költségvetési fegyelem is hozzájárulhat a globális kereskedelemben és befektetésekben kialakult egyensúlytalanság csökkentéséhez. A tartós kereskedelmi többlettel rendelkező országoknak növelniük kell a megtakarításaikat és rendbe kell tenniük az államháztartásukat - tette hozzá a jegybankár utalva az USA rekord hiányára.

A G20-on a nagy gazdaságok képviselőinek véleménye megoszlott az egyenlőtlenségek mérését illetően - írja a Reuters. Kína például ellenzi, hogy az egyensúlytalanság mérésének indikátorai közé belevegyék az árfolyamok és a devizatartalékok mértékét - mondták a hírügynökségnek ottani források.


A kínai központi bank vezetője egy, a pénzügyminiszterek pénteken megkezdődött találkozója alkalmából közzé tett kiadványban azt írta: Kína szükségesnek tartja a nemzetközi pénzügyi rendszer reformját, annak érdekében, hogy megakadályozzák külföldi vagyonok egy bizonyos valutában történő koncentrálódását. Zsou Hsziaocsuan (Zhou Xiaochuan) szerint az átváltási árfolyamok kiigazításának nincs hatása a megtakarítási hajlandóságra. Zsou már korábban jelezte: ezúttal sem hagyják, hogy Kínára árfolyamkérdésekben nyomást gyakoroljanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.18 17:28

Donald Trump a hires milliárdos nyilatkozta a Cnnn.-nek, hogy kína az usa ellensége és minden kínai árura 25% vámot kell kivetni, a diplomaták túl puhányok és profi wall streeti héjákra kellene ezek helyett a tárgyalásokat bízni... accem az Eu.-ban dettó ugyanez a helyzet hisz a kínaiak nem a Mi problémáinkat akarják megoldani hanem további 300 millió munkanélküliüknek akarnak munkát teremteni ( ami persze az Usa,Eu és magyar munkavállalók kárára történik, hiszen exportálnak )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html