Ben Bernanke szerint a pénzügyi rendszer összeomlásától való félelem mostanra alábbhagyott, a gazdaság teljesítménye pedig a kiegyensúlyozottá kezd válni. Ennek ellenére a Fed-elnök továbbra is úgy véli, a fellendülés lassú lesz.

Bernanke szerint a recesszió véget ért, a pénzügyi rendszer szabályozásának átalakítása pedig minden bizonnyal zöld utat kap majd a kongresszusban.

A Fed-elnök Brooking Instituitionben tartott keddi előadásán végeredményben ugyanazokat a dolgokat mondta el, mint augusztusban, a Fed éves találkozóján, azzal a különbséggel, hogy most a kormányzat távolmaradását is üdvözölte, mondván a meghozható legjobb döntés épp az volt, hogy az állam nem sietett minden eszközzel a befektetési társaságok megmentésére.

Utóbbi megjegyzés némiképp furcsának hangzik annak tükrében, hogy az állam a bankrendszer megmentése érdekében milyen temérdek mennyiségű adódollárt pumpált közvetve a pénzintézetekbe, többek között kifejezetten befektetési banki intézményekbe is, mint a JP Morganba beolvasztott Bear Stearnsbe, vagy a Bank of America által felvásárolt Merrill Lynchbe is.