Bernanke: nőhetne tempósabban is az USA gazdasága

A pénzügyi válság okozta károk miatt az amerikai gazdaság annak dacára bővül lassabb ütemben annál, mint amit a monetáris politika irányítói szeretnének, hogy a Fed több mint ezer milliárd dollár értékben vásárolt kötvényeket és csökkentette a kamatokat - idézte a Bloomberg Ben S. Bernanke szavait.
NAPI, 2010. szeptember 26. vasárnap, 13:02
Fotó:

 A Federal Reserve elnöke úgy véli, a jelzáloghátterű értékpapírok és államkötvények vásárlásával besegített a Fed a gazdaság élénkítésébe, így sikerült elkerülni a globális "leolvadást". Ennek ellenére Amerika megízlelhette, hogy milyen erősen hatott a reálgazdaságra a pénzügyi válság - mondta Bernanke, aki szerint az USA a kívánatosnál lassabb ütemben áll talpra.

Hozzátette: a Fed továbbra is figyelemmel kíséri ezt a folyamatot, és a legjobb tudása szerint igyekszik megismerni a meghatározó faktorokat. Elismerte ugyanakkor, hogy a Fed mentő és gazdaságélénkítő intézkedései eddig nem vezettek olyan mértékű növekedéshez, amely számottevően mérsékelte volna a magas munkanélküliséget.

Bernanke szerint bár a döntéshozók azon dolgoznak, hogy sokk-állóbbá tegyék az amerikai pénzügyi rendszert, az új szabályok sem tudják garantálni azt, hogy nem lesznek többé pénzügyi válságok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.26 14:42

3% fölötti növekedésnél (éves) szokott csökkenni a munkanélküliség, ha ez alatt van akkor a meglévő melósokbol "kirugdalják" a plusz teljesítményt, a dollár erősödése meg kicsit betett nekik. A Fed gazdaságélénkitése meg max arra jó hogy olcsó hitelek reményében újra eladósodjon az amerikai polgár, aki nem hajlandó ezt megtenni, mert épp most szívta meg és még emlékszik arra, hogy nem jó fogyasztási célokra hitelt felvenni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html