A Fehér Ház kiszivárogtatta, hogy Barack Obama elnök csütörtökön javasolni fogja Ben Bernanke Fed-elnök mandátumának meghosszabbítását. Az elmúlt hónapokban számos spekuláció látott napvilágot Bernanke jövőjével kapcsolatban, miután Obama tavaly ősszel nem sorolta fel azok között a szakértők között, akikre gazdasági döntéseinek meghozatalában támaszkodik.

Nemrégiben azonban elismerősen szólt a Fed-elnök tevékenységéről a válságkezelésben, Bernanke pedig nyilatkozataiban nemcsak a jegybank, hanem a kormány gazdaságpolitikáját is védte, mondván: a monetáris és fiskális lépések együtt szolgálják a krízis legyűrését.

A Fed elnökének négyéves mandátuma január 31-én jár le, és nem lesz meglepő, ha egy demokrata elnök megtartja a republikánus elődje által kinevezett szakembert. Paul Volckert a demokrata Carter elnök nevezte ki 1979-ben, az ellenoldalhoz tartozó Ronald Reagan pedig meghosszabbította mandátumát. Az 1987-ben megbízott Alan Greenspan négy elnök alatt szolgált.

Bernankét 2006-ban ültette a Fed elnöki székébe George W. Bush, korábban az elnök gazdasági tanácsadóinak tanácsában dolgozott, illetve 2005 előtt három évig a Fed kormányzótanácsának tagja volt. A 1929-33-as nagy válság szakértőjeként ismert közgazdász ezt megelőzően a Princeton University közgazdasági tanszékét vezette.

Bernanke korábban összeakasztotta a bajuszát a szenátus gazdasági bizottságának néhány tagjával, de a feszültség azóta oldódott. Chris Dodd szenátor, a testület vezetője hibáztatja azért, mert szerinte a Fed túl lassan reagált a jelzálogpiaci válság kirobbanására, ám úgy véli, hogy a jegybank későbbi lépései bizonyították az elnök vezetői rátermettségét.

Ezért újrajelölése a megfelelő üzenet lenne a piacoknak - véli Dodd. Ugyanakkor meghallgatásán nem fogják kímélni a szenátorok - jó pár kemény kérdésre számíthat a Fed jövőbeni szerepével, felhatalmazásával kapcsolatban.