Vagyonokat visznek haza Csehországból a befektetők

Tavaly 298,8 milliárd koronát, nagyjából 3944 milliárd forintot utaltak haza Csehországból osztalék formájában az országban működő cégek külföldi tulajdonosai. Ez az összeg új rekordnak számít, és 29 milliárd koronával, vagyis 382,8 milliárd forinttal magasabb, mint 2018-ban.
Rácz Gergő, 2020. február 14. péntek, 15:13
Fotó: Getty Images

Piaci elemzők szerint azonban a reálisan kivitt összeg jóval nagyobb, mert számos cég nyeresége bizonyos részét eltitkolja -  írja a Cseh Nemzeti Bank közlése nyomán az MTI. Például 2016-ban a jegybank 293,1 milliárd koronát adott meg, míg a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) és a piaci elemzők által közösen összeállított kvalifikált becslés 314 milliárd koronás külföldre utalt osztalékról szólt.

Piaci elemzők szerint az osztalék formájában külföldre kivitt pénzösszeg azért olyan magas, mert a külföldiek közvetlen beruházásai Csehországban általában nagyon hatékonyak és nyereségesek

"A külföldi beruházók 2019-ben a közvetlen befektetések (FDI) révén 488,3 milliárd korona hozamra tettek szert, ami 16,3 százalékkal több, mint 2018-ban. Ennek az összegnek a 39 százalékát forgatták vissza új csehországi beruházásokba, ami viszont csak 3 százalékkal több, mint 2018-ban" - mondta Jirí Pour, az UniCredit Bank elemzője. Szerinte a külföldi állótőke beruházások Csehországban stabilan nagyon nyereségesek.

"2018-ban a nyereségesség 10,2 százalékos volt. A többi visegrádi országnál ez a mutató alacsonyabb: Lengyelországban 8,9 százalék, Magyarországon 7,1 százalék, Szlovákiában 6,7 százalék" - mondta. Hozzátette: Németországban, Franciaországban, Spanyolországban vagy Bulgáriában a nyereség csak 3 százalék körül mozog.

A külföldre elfolyó magas nyereség évek óta éles közéleti viták tárgya Csehországban. Andrej Babis miniszterelnök tavaly szeptemberben találkozott a legnagyobb külföldi cégek vezetőivel, és nagyobb csehországi beruházásokra ösztönözte őket. A kormánykoalíciós kormányban lévő Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) pedig már hosszabb ideje egy általános bankadó bevezetését tervezgeti.

A kormányfő ezt ellenzi, mert szerinte erre végül is a bankok ügyfelei fizetnének rá. Babis tavaly megegyezett a négy legnagyobb csehországi bankkal (mind külföldi tulajdonban van), hogy létrehoznak egy Nemzeti Fejlesztési Alapot, amelybe a pénzintézetek 7 milliárd koronát utalnak. Bár a csehországi bankok tavaly is nagyon nyereségesek voltak, ez az alap egyelőre még nem jött létre.

HOZZÁSZÓLÁSOK