BUX
38240

Beszáll a magántőke az országmentésbe?

A világ egyik legnagyobb magánbefektetője szerint a privát tőkének is be kell szállnia az adósságválságok kezelésébe.

NAPI, 2010. november 25. csütörtök, 08:01

Mohamed El-Erian, a Pimco tőketársaság vezérigazgatója úgy véli, hogy az államkötvények privát vásárlóinak is be kell szállniuk az olyan mentőcsomagokba, mint amilyet Görögország kapott, illetve amilyen Írország számára van készülőben. Az 1,3 ezer milliárd dollárt kezelő alap első embere szerint irracionális elvárni az ír adófizetőktől, hogy kifizessék az adósságválság teljes cechjét.

El-Erian szerint hosszabb távú érdekeik miatt a magánhitelezőknek is szerepet kell vállalniuk befuccsolt jelzálogpiaci hiteleik miatt lényegében állami kézbe került ír bankok szanálásából. A terheket meg kell osztani az EU, az IMF és a magánbefektetők között - mondta az üzletember a BBC-nek.

A Pimco főnökének megszólalása fontos lépés, ugyanis az ír válság elmélyülését az elemzők jelentős részben annak tulajdonítják, hogy Németország és Franciaország olyan hosszú távú (2013 után érvénybe lépő) adósságkezelési mechanizmust javasol, amelyben a bedőléssel fenyegetett állami tartozások egy részét le kellene írni a privát kötvénytulajdonosok követeléseiből.

Angela Merkel német kancellár ezt az elvárást szerdán meg is ismételte, aláhúzva, hogy az európai politikusoknak elég bátraknak kell lenniük ahhoz, hogy ez ügyben meghátrálásra kényszerítsék a magánbefektetőket. El-Erian állásfoglalása azt jelzi, hogy a magánszféra hajlik a kompromisszumra.

A Pimco feje szerint az adósságkezelésnek három lépése van: először is fel kell ismerni a problémát, utána meg kell nyugtatni a piacokat, végül kezelni kell a helyzetet. Szerinte Görögország és Írország is a második fázisban van, azonban különbség a két ország között, hogy Athén megsegítése nem működik.