A nyugati hatalmak felkészültek arra, hogy legkevesebb 20 milliárd eurós hitelt folyósítsanak Ukrajnának, amennyiben az ország kormánya aláírná a társulási megállapodást az EU-val - jelentette a Financial Times (FT) egy belső uniós dokumentumra hivatkozva. Az összeg nagyjából megfelelne annak a forrásnak, amelyet Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államfő keddi moszkvai tárgyalásain Oroszország ajánlott Kijevnek.

Abban a csomagban 15 milliárd dollár (11 milliárd euró) hitel és a gáz árának mérséklése szerepel, amit további legkevesebb négymilliárd dolláros megtakarítást ígér Ukrajnának. Az Oroszországgal kötött megállapodás tovább távolította az EU-tól a kijevi vezetést, amely anyagi okokra hivatkozva mondta le a múlt hónapban az utolsó pillanatban a társulási szerződés aláírását. Ezt követően Európa-párti tömegtüntetések kezdődtek az országban.

Az FT forrása szerint a 20 milliárd euró konzervatív becslése a lehetséges támogatásnak. A forrást az IMF nyújtaná kemény feltételekkel, de az Európai Bizottság (EB) gondoskodna arról, hogy a Ukrajna tartozásai lejárásától függően kellő ütemben lehívhassa a kedvezményes hitel részleteit. Elemzők szerint a reformokhoz kötött IMF-hitel jobb, mint az orosz kölcsön és gázárcsökkentés, amely konzerválhatja az ukrán gazdaság rossz szerkezetét.

Stefan Füle, az EB bővítési biztosa tegnap elmondta, hogy kíváncsian várják, milyen feltételekkel ajánlotta fel Oroszország a segítségét. Meg akarnak győződni arról, hogy ezek nem ütköznek az aláírásra előkészített társulási szerződésben szereplő ukrán vállalásokkal. Ha a Moszkvában kötött megállapodás normalizálja a hektikus orosz-ukrán kereskedelmi viszonyokat, az üdvözölnék - célzott arra, hogy a két ország vitája a gázártartozásokról többször az orosz gázcsap elzárásáig fajuló konfliktusig éleződött.