Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Profil hírmagazin részére - az Unique közvélemény-kutató által - készített felmérés szerint a megkérdezett osztrákok 56 százaléka mondta azt, hogy "biztosan" vagy "valószínűleg" részt fog venni a december 2-án rajtoló országos tesztelésen.

Az is kiderült a kutatásból, hogy minden ötödik ember utasítja el kategorikusan, hogy részt vegyen egy koronavírusteszten. További 17 százalék foglalt úgy állást, hogy "inkább" nem vetné alá magát a tesztnek - számolt be a felmérés eredményeiről az MTI.

Sebastian Kurz osztrák kormányfő mindenkit arra buzdított, hogy menjen el, és teszteltesse magát. Mint mondta, minél magasabb lesz a részvétel, annál több tünetmentes fertőzöttet azonosíthatnak be, és annál nagyobb az esélye, hogy sikerül megszakítani a fertőzési láncolatokat.

Az észak-olaszországi Dél-Tirol régióban jelentős részvétellel lebonyolított tömeges teszteléssel sikerült a vírus terjedése szempontjából kulcsfontosságú reprodukciós rátát 1,4-ről 0,5-re csökkenteni. Az osztrák kormány emellett hasonló jó példaként emlegeti a szomszédos Szlovákiában lefolytatott országos koronavírustesztelést is.

Az ausztriai járványfejlemények kiemelten fontosan a várhatóan magyar lépések szempontjából, mivel Orbán Viktor többször is azt mondta, Ausztriát járványügyben "laboratóriumnak" tekinti. Még áprilisban a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy "van egy nagy méretű laboratóriumunk, Ausztria, ahol minden korábban jelentkezik". Ezért Orbán külön csoporttal figyelteti a szomszéd országot, "nézem, mi jött be az osztrákoknak és mi nem"