Beszólt Magyarországnak az amerikai NATO-nagykövet

Magyarországnak nem lenne szabad az Ukrajnával szemben fennálló problémáit a NATO szintjére emelnie - mondta Kay Bailey Hutchinson amerikai NATO-nagykövet egy kijevi biztonságpolitikai fórumon az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. április 13. péntek, 15:41
Fotó: Pixabay

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint a diplomata elismerte, hogy mivel a NATO-ban konszenzussal születnek a döntések, a "Magyarország és Ukrajna közötti konfliktus jelentősen nehezíti" az atlanti szervezet és Kijev közötti magas szintű hivatalos találkozók megrendezését.

"Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a magyarok tárgyalóasztalhoz üljenek az ukránokkal, és megállapodjanak a nyelvi normákról. Kategorikusan ellenezzük, hogy kétoldalú kérdések határozzák meg a NATO napirendjét" - fogalmazott Hutchinson.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Budapest az új ukrán oktatási törvény nyelvi cikke miatt - amelyet a kárpátaljai magyar szervezetekkel egyetértésben hátrányosnak tart a magyar kisebbségre nézve - kilátásba helyezte Ukrajna európai uniós és NATO-integrációjának akadályozását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy Magyarország megvétózza az atlanti szervezet és Ukrajna áprilisra tervezett védelmi miniszteri szintű találkozóját, továbbá Petro Porosenko ukrán elnök részvételét a júliusi brüsszeli NATO-csúcsértekezleten, ha Kijev nem teljesíti Budapestnek a kárpátaljai magyarság anyanyelvhasználatának biztosítására vonatkozó követeléseit.

Kijev ugyanakkor abban bízik, hogy a magyar kormány az április 8-i országgyűlési választások után felhagy a találkozók blokádjával. Többek mellett Ivanna Klimpus-Cincadze integrációs ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes még a múlt héten egy rádióinterjúban fogalmazta meg azt a reményét, hogy Magyarország az atlanti szervezet júliusi csúcsértekezletéig eláll a NATO-Ukrajna Bizottság állam- illetve kormányfői szintű találkozójának akadályozásától, és így Porosenko elnök mégis részt vehet majd azon - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.04.13 22:52

@zana: persze, ez a különbség köztem és egy elmebeteg között. Amúgy ha kell zsé, küldök egy százast. Mondták már a hazádnak ajánlgass ilyen lángész dolhogat? Ja, nincs? bukta
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.13 19:57

@terabit:
Rém egyszerű a megoldás, Magyarország támadja meg a NATO-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.04.13 19:16

A megoldás tök egyszerű: presszionálják az ukránokat az emberi és kisebbségi jogok betartására, aztán nem lesz hátráltatva az integráció.

Most jöhetnek a sötét birkák: de a náci-cigány-zsidó orbán lop. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html