Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NATO első embere erről a brit Observerben, a Guardian hétvégi lapjában írt véleménycikket, amelyben arra figyelmeztetett: a nyugati világ évtizedek óta nem nézett szemben olyan jelentős fenyegetésekkel mint ma, ezért nem igazán ez a legmegfelelőbb időpont a szövetség szétverésére - írja az Index.

Stoltenberg arra reagált, hogy Trump a kampány során sokat hangoztatta: az Egyesült Államok NATO-partnerei nem veszik ki részüket a szövetség feladatmegosztásából, ő viszont elnökként komolyabban megkérné az árát az amerikai segítségnek, vagy akár magára is hagyná Európát.

Stoltenberg 2001 szeptember 11-ét idézte Trumpnak, a NATO-szövetségesek ugyanis a terrortámadást követő hadjáratokban elég nagy segítségére voltak Washingtonnak. Míg Trump arról beszél, hogy nem védené meg Amerikai szövetségeseit a NATO szabályai ellenére sem, valójában Amerika volt az egyetlen olyan NATO-tagállam, amely valaha segítséget kért az őt ért támadás miatt 2001-ben - írja Stoltenberg, arra is emlékeztetve Trumpot, hogy több mint ezer európai katona halt meg Amerika háborúiban 2001 óta.