Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szóvivő tájékoztatóján elmondta: a német kormány azt kívánja, hogy Nagy-Britannia továbbra is az EU "aktív és elkötelezett" tagja legyen, és Berlin együttműködésre törekszik a munkaerő szabad mozgásával összefüggő esetleges visszaélések visszaszorításában. Ugyanakkor az EU-n belüli "szabad mozgás alapelve nem képezheti alku tárgyát" - emelte ki.

A szabad munkaerőmozgás London által követelt korlátozásának kérdése nem a német-brit kétoldalú kapcsolatok területéhez tartozik, hanem Nagy-Britannia és valamennyi uniós partnerének közös ügye, és London feladata annak "tisztázása, hogy milyen szerepet kíván betölteni a jövőben az EU-ban" - mondta Steffen Seibert.

A Der Spiegel című német hírmagazin a vasárnapi számában azt írta, hogy a berlini vezetés akkor sem lenne hajlandó a szabad munkaerőmozgás korlátozásának támogatására, ha Nagy-Britannia e korlátozások bevezetése nélkül kilépne az EU-ból.

Angela Merkel kancellár a legutóbbi uniós csúcson négyszemközti beszélgetést folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel, és elmondta neki, hogy a német kormány nem áll ki többé Nagy-Britannia uniós tagságának megtartása mellett, ha a brit kormány megvalósítja vonatkozó terveit - írta a Spiegel. Amennyiben London bevándorlási korlátozásokat vezet be, "akkor ennyi volt" - idézett a lap egy meg nem nevezett kormányzati forrást.

Cameron az utóbbi hetekben több nyilatkozatában is kijelentette, hogy nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az EU-n belüli szabad munkaerőmozgást, a minap pedig azt mondta, hogy a bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltől.