Beszóltak a németek Trumpnak

A német külügyminiszter szerint Donald Trump amerikai elnök óriási hibát követett el, és megengedhetetlen módon relativizálta a szélsőjobboldali erőszakot, amikor egyenlőségjelet tett a virginiai Charlottesville-ben szélsőjobb- és baloldali csoportok által elkövetett erőszak közé.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 17. csütörtök, 10:07
Fotó: AFP

Sigmar Gabriel a dpa német hírügynökségnek csütörtökön nyilatkozva párhuzamot vont a július 7-8-i hamburgi G20-csúcstalálkozó utáni, illetve a Charlottesville-ben történt zavargásokat követő belpolitikai viták között. Mindkét esetben azonosnak tekintették a szélsőjobb- és baloldali erőszakot, ráadásul a németországi eseményeket megpróbálták felhasználni a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elleni politikai támadásra - mondta. "Noha itt igazi jobboldali terrorizmussal van dolgunk, amivel összevethető baloldali terrorizmus nincs" - mondta a német külügyminiszter az MTI szerint.

Vezető német jobboldali politikusok a hamburgi anarchista zavargások kapcsán azzal vádolták a szociáldemokrata pártot, amely a német kikötővárost kormányozza, hogy szemet huny a baloldali szélsőségesség felett. Az SPD-s Gabriel hangsúlyozta, hogy nem akarja a hamburgi rendzavarásokat alábecsülni, de Németországban "nem lehet egyenlőségjelet tenni a bal- és jobboldali szélsőségesek közé". (Egyre többen hagyják ott Trumpot.)

Charlottesville-ben szombaton egy szélsőjobboldali rendezvényen szabadult el az erőszak: ellentüntetők jelentek meg, és a két csoport verekedését a rendőrségnek kellett megfékeznie. Az összecsapás után néhány órával egy gépkocsi nagy sebességgel több száz ellentüntető közé hajtott, aminek következtében egy fiatal nő meghalt.

Donald Trump első nyilatkozatában általánosságban ítélte el az erőszakot, és nem nevezte nevén a fehér fajgyűlölőket, a neonácikat és a Ku Klux Klan tagjait. Emiatt számos bírálat érte az elnököt, aki a későbbiekben megnevezte az atrocitások felelőseit.

HOZZÁSZÓLÁSOK