Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Világszerte 2,1 milliárd ember túlsúlyos, közülük 671 millió pedig már elhízottnak számít, mivel testtömegindexük 30 vagy annál magasabb. Testsúlyuk nemcsak a közérzetüket befolyásolja, de óriási egészségügyi kockázatot is jelent. Az érintettek ugyanis gyakran szenvednek szív- és érrendszeri betegségektől és cukorbetegségtől.

Ezzel párhuzamosan még mindig nagyon gyakori az elhízás stigmatizálása: az érintetteket nem tájékoztatják időben a lehetséges kezelésekről, illetve megnehezítik a hozzáférésüket ezekhez. Noha létezik gyógyszeres kezelés a testsúly csökkentésére, az osztrák egészségbiztosítás például nem finanszírozza a gyógyszereket, a bariátriai (túlsúlycsökkentő) műtétekhez pedig főorvosi hozzájárulás és számtalan szakvélemény kell.

Noha súlyos elhízás esetén hosszú távon a gyomor-bypass a leghatékonyabb megoldás - a legtöbb beteg tíz évvel a műtét után még mindig alacsonyabb súllyal él, mint előtte -, Ausztriában évente csupán az elhízottak kevesebb mint öt százalékánál végzik el ezt a beavatkozást.

Riasztó adatok

Világszerte évente 2,8 millió ember hal bele az elhízás következményeibe, ráadásul tapasztalatok szerint az elhízottak esetében sokkal súlyosabb például a koronavírus-fertőzés lefolyása is. Ezek a felismerések világszerte cselekvésre késztették az országokat: Nagy-Britanniában például különböző programokat indítottak az elhízás csökkentésére a lakosság körében, Olaszországban, Németországban, Portugáliában és Hollandiában pedig törvénybe foglalták, hogy az elhízás betegség és az érintetteknek joga van a kezeléshez.

A Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien és a Bécsi Általános Kórház, az AKH szakértői most egy olyan platformot szeretnének életre hívni, amelynek segítségével az érdeklődők pontosan tájékozódhatnának az elhízásról mint betegségről, annak következményeiről és kezelési lehetőségeiről. Ezért a kórház és az egyetem orvosai az Elhízás Világnapján, 2021. március 4-én, 16 órától "A túlsúly kezelése - a szövődmények megelőzése" címmel online tájékoztatót tartanak a témában. A német nyelvű streamet itt lehet követni.