Évi kilencmillióan halnak bele, és még csak védekezni sem tudnak ellene

Világszerte kilencmillió idő előtti halálesetet okoz a levegőben lévő szállópor egy új kutatás szerint - idézi az MTI hírét a 444.hu.
Szepesi Anita, 2019. január 18. péntek, 16:51
Fotó: Pixabay

A német Max Planck Intézet tanulmányáról, amely egyelőre még nem jelent meg, a német ARD televízió számolt be. A kutatók szerint csak Németországban évente 120 ezer halálesetet okoz a szállópor - idézi a cikket a portál.

A tudósok 16 ország 40 nemzetközi, több évtizedet átfogó kutatását vizsgálták át, s ennek alapján úgy vélték, a levegőben lévő szállópor ugyanannyi idő előtti halálesetért felelős, mint a dohányzás.

Egy másik kutatócsoport a PNAS című tudományos lapban jelentette meg eredményeit, mely szerint  41 követéses tanulmányból kiderült, hogy a szállópor 2015-ben 8,9 millió halálesetet okozott világszerte. Ez 30 százalékkal több, mint az a 6,9 millió, amelyet a hagyományos mérési módszerekkel számoltak ki.

A Max Planck Intézet vizsgálata szerint a szállópor-szennyezettség 45 százalékáért a mezőgazdaság, elsősorban a tömeges állattartás a felelős. A trágya felbomlása, valamint a haszonnövények trágyázása során ammónia kerül a légkörbe, ott más gázokkal, például kénnel és salétromsavval lép kölcsönhatásba. Így jön létre a szállópor. Az összefüggés évek óta ismert.

Szoros a kapcsolat a szállópor mennyisége és a  légutak, valamint a szív- és érrendszeri betegségek között. A légszennyezést a napokban az egészségügyi világszervezet, a WHO az egészségre legveszélyesebb tényezők közé sorolta. Tízből kilenc ember naponta szennyezett levegőt szív, s az ezért bekövetkező rák, stroke, szív- és tüdőbetegség miatti, idő előtt halálozást a WHO "csak" 7 millióra becsülte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2019.01.20 01:53

Eddig a vírus okozta rákon kívül még semelyik rákos betegnél nem tudták bizonyítani a konkrét okot direkt módon.
Az ilyen és ehhez hasonló számok egy nagy rakás előfeltételezésen alapulnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html