Nagyot változhat az élet az iskolákban

Egy különleges diák, egy 30 centis robot is jár az osztrák főváros egyik általános iskolájába, a Volksschule Neilreichgasséba - adta hírül az osztrák főváros kereskedelmi irodája. Az AV1 névre hallgató robot az egyik tanulót, Dominikot helyettesíti, aki súlyos betegsége miatt több mint egy éve nem járhat iskolába.
Szepesi Anita, 2019. május 18. szombat, 11:09
Fotó: Napi.hu - Fotó: NoIsolation Estera Kluczenko

Betegsége miatt Dominik több mint egy éve nem járhat iskolába. Hogy ne maradjon le a tanulásban, egy 30 centis robot, AV1 ül helyette a tanórákon.
Így Dominik nemcsak az órákba tud aktívan bekapcsolódni, de az osztálytársaival sem veszíti el a kapcsolatot. Hogy ne maradjon le a tanulásban, egy államilag finanszírozott házitanító foglalkozik vele, a kis robot révén pedig most már aktívan részt is tud venni az órákon. Jelentkezik, ha tudja a választ, felszólítja a tanár vagy beszélget az osztálytársaival.

Dominik egy tablet segítségével követi az órákat, amelyre a robotot irányító programot installálták. A kis robot, AV1 a norvég No Isolation nevű startup
fejlesztése, amelynek az a célja, hogy digitális termékeik segítségével azok az emberek is aktív tagjai lehessenek a társadalomnak, akik szabad mozgásukban valamiért korlátozottak. Ez Ausztriában például becslések szerint mintegy 190 ezer krónikus betegségben szenvedő gyereket érint.

A kis robot három hónapig lehet Dominiknál - egy EU-s támogatásnak köszönhetően. Egyelőre ugyanis még nem tudják, a továbbiakban miként lehetne
AV1-et az iskolai működés keretében finanszírozni. A robot beszerzési ára ugyanis háromezer euró, amihez még havi 80 euró karbantartási- és biztosítási díj járul.

Dominik osztálytársai mindenesetre azonnal megszerették AV1-et és egy percig sem idegenkedtek tőle. Annyira, hogy legutóbb még az osztálykirándulásra is el akarták vinni.

HOZZÁSZÓLÁSOK