Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF az ország szokásos éves felülvizsgálatának eredményéről kedden közzétett jelentésében közölte, hogy Mexikó hazai összterméke (GDP) idén 2,1 százalékkal, jövőre pedig 2,2 százalékkal gyarapodhat. A júliusi prognózishoz képest mindkét adatot 0,4 százalékponttal rontották a valutaalap szakértői.

A január 20-án hivatalba lépő új amerikai elnök, Donald Trump egyebek között azzal fenyegetőzött, hogy felmondja vagy újratárgyalja a szabadkereskedelmi megállapodásokat, köztük az Egyesült Államokat, Kanadát és Mexikót tömörítő Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), 45 százalékos vámot vet ki a Mexikóban gyártott termékekre, és megadóztatja az Egyesült Államokban élő mexikóiak hazautalásait.

Mindennek fényében az IMF azt sugallja, hogy a protekcionizmus erősödéséből és a kereskedelmi akadályok növekedéséből származó folyamatos sokkra adott válaszként elkerülhetetlen a mexikói peso gyengülése az egyensúly helyreállításának érdekében.

A mexikói jegybank idén már négyszer emelte az alapkamatot, miközben a peso összeomlott azokra az aggodalmakra, hogy az árfolyam gyengülése felpörgetheti az inflációt. Az IMF úgy látja, nincs jele annak, hogy a gyengébb peso miatt erősödött a nyomás a fogyasztói árakra, ezért a kamatemelések ütemének lassítását tanácsolta a mexikói központi banknak.

Rövid távon szünetet kellene tartani a monetáris politika szigorításában, tekintettel arra, hogy a gazdasági növekedés mérsékelt, a peso leértékelődésének nincsenek másodkörös hatásai, a bérnyomás pedig korlátozott - mutattak rá az IMF szakértői, hozzátéve, hogy a jegybanknak a makroadatoktól függően kell cselekednie.

Mexikó gazdasági növekedése az előzetes adatok szerint - éves összevetésben - 2 százalékra lassult a harmadik negyedévben a második negyedévi 2,5, illetve az első negyedévi 2,6 százalékról. Másfél év óta először októberben elérte a jegybank 3 százalékos célszámát az infláció éves üteme.