Betett a japán exportnak az erős jen

A jen erősödése és a globális gazdaság lendületvesztése miatt augusztusban a várakozásoktól elmaradva, az idei leglassabb ütemben nőtt Japán kivitele, a külkereskedelmi mérleg pedig közel másfél év után először romlott.
NAPI, 2010. szeptember 27. hétfő, 09:54
Fotó:

Tavaly augusztushoz képest 15,8 százalékkal nőtt a japán kivitel értéke, miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők 19 százalékos növekedést vártak; júliushoz képest 2,3 százalékkal csökkent az export.

A Kínába irányuló export - miután júliusban 22,7 százalékkal nőtt éves összehasonlításban - 18,5 százalékkal, az Egyesült Államokba vonatkozó kivitel pedig az előző hónapi 25,9 százalékos bővülés után csupán 8,8 százalékkal nőtt.

Az import 17,9 százalékkal százalékkal bővült tavaly augusztushoz képest, a külkereskedelmi mérleg többlete pedig 15 hónap után először romlott, 103 milliárd jenre (1,2 milliárd dollár) esett vissza.

A japán cégek külföldi versenyképességének és a profitvárakozásaiknak nagyon sokat árt a jen erősödése, például a Nissan ezért már termelési bázisának Thaiföldre való áttelepítésén gondolkodik; idén eddig 10 százalékot erősödött a japán deviza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.27 10:14

Ennyit arról, ha erős a forint, magasak az adók és a bérek (relative).A végén még hálásak lehetünk Kósának !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html