Betette a lábát Kínába az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elsők között regisztrált a kínai devizakereskedési rendszerbe - közölte a jegybank pénteken.
MTI, 2015. november 27. péntek, 15:37
Fotó: Napi.hu

Az MNB a Jegybanki Renminbi Program 2015. február 19-i meghirdetésekor jelezte, hogy megvizsgálja egy renminbi devizatartalék portfólió kialakításának lehetőségét. A kínai pénzügyi piacok elmúlt hónapokban megvalósított liberalizációja szükségessé teszi az MNB gyors és rugalmas alkalmazkodását a változó befektetési környezethez. Ennek kapcsán az MNB a Hong Kong-i monetáris hatósággal és az ausztrál jegybankkal együtt az első körben regisztrált a kínai devizakereskedési rendszerbe (CFETS - China Foreign Exchange Trading System), és kapott hozzáférést a kínai bankközi devizapiachoz.

A regisztrációval az MNB egyrészt a korábbiaknál hatékonyabban tud renminbi relációjú devizaműveleteket végrehajtani, másrészt a regisztráció előzetes követelménye a kínai belföldi állampapírpiacba történő befektetésnek is. Az MNB a devizatartalék-kezelés nemzetközi trendjeivel összhangban tovább dolgozik kínai belföldi állampapír portfóliójának kialakításán, anélkül, hogy az bármilyen módon veszélyeztetné a tartalékmegfelelést, ami továbbra is magasnak tekinthető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.27 16:14

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html