Törvénysértőnek minősítené a román kormány a stoppolást. Társadalmi vitára bocsátották egy sürgősségi kormányrendelet tervezetét, amelynek értelmében a magán- illetve jogi személyek csak akkor végezhetnek közösségi szállítást, ha regisztrálják tevékenységüket a hatóságoknál, megkapják a szükséges engedélyeket, és adót fizetnek a szolgáltatásért kapott összegért.

Az indoklás szerint azért sürgős az intézkedés bevezetése, mert a stoppolás súlyosan károsítja a személyszállító cégeket és a versenykörnyezetet, s a kimaradt adóbevételek miatt a költségvetést is, emellett negatívan hat a közlekedés biztonságára. A sürgősségi kormányrendelet 1000-5000 lej közötti bírsággal sújtaná az engedély nélküli utasszállítási tevékenységet végző magánszemélyeket, illetve cégeket.

Erdélyben a legtöbb stoppoló Székelyföld és Kolozsvár között utazik, mert nincs egy vonat, amely megtenné 4 óra alatt az utat, nincs közúti infrastruktúra, és nincsenek busztársaságok sem, amelyeket ilyen járatokat üzemeltetnének - írta a Transindex erdélyi internetes újság, amely szerint az is erősen kérdéses, hogyan tudnák betartatni a hatóságok ezt a rendeletet.